Morgonsvepet

Även E-Trade slopar courtage på aktiehandel

Morgonvepet: Amerikanska nätmäklaren E-Trade slopar courtaget, USA inför tullar mot europeiska varor och Hongkong tappar mark som finansiellt centrum efter oroligheterna – Singapore vinner mark. 

Olof Swahnberg
Uppdaterad 2019-10-03
Publicerad 2019-10-03

Även E-Trade slopar courtage
Amerikanska nätmäklarjätten E-Trade gör som de andra stora jättarna i USA och slopar helt courtageavgifterna på aktier, ETF:er och optioner. De nya ändringarna börjar gälla från den 7 oktober, enligt ett pressmeddelande, skriver nyhetsbyrån Finwire.
Bolaget uppskattar att de förlorade intäkterna från courtage hade påverkat förra kvartalets rörelseresultat med cirka 75 miljoner dollar.
Sänkningen kommer efter att Charles Schwab tidigare i veckan meddelat att bolaget helt skrotar courtage för aktier, ETF:er och optioner listade på börser i USA och Kanada. Bolaget vidtar detta efter att konkurrensen hårdnat från uppstickare som Robinhood som erbjuder courtagefri handel i bland annat USA. Beskedet följdes av att även TD Ameritrade tog bort courtageavgifterna.
Hemma i Sverige påverkades nätmäklaren Avanza hårt av priskriget i USA. Aktien föll 6,4 procent på onsdagen.

USA inför tullar mot EU-varor
USA har för avsikt att införa tullar mot EU på bland annat flygplan och jordbruksprodukter från och med den 18 oktober. Det rapporterar flera medier med hänvisning till Vita husets handelsenhet, skriver Omni. 
Tullarna ska enligt nuvarande plan uppgå till 10 procent för flygplan tillverkade i EU och 25 procent för industri- och jordbruksprodukter. Enligt Reuters rör det sig bland annat om skotsk whisky, franskt vin, italiensk ost, tyska, spanska och franska oliver, tyskt kaffe och brittisktillverkade ull- och kashmirkläder.
Flygplanskomponenter kommer dock inte att beläggas med några tullar, vilket gör att Airbus monteringsanläggningar i Alabama slipper högre kostnader.
EU och USA planerar ett möte för handelspolitiska förhandlingar den 14 oktober, uppger Vita husets handelsrepresentant Robert Lighthizer.
Världshandelsorganisationen WTO gav på onsdagen USA rätt att införa tullar på europeiska varor värda totalt 7,5 miljarder dollar på grund av regelvidrigt statsstöd till flygplanstillverkaren Airbus. 

Johnsons brexitplan imponerade inte på EU
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger att det återstår en del arbete med en del problematiska områden kring Storbritanniens  senaste förslag kring brexit. Det uppger Juncker efter sitt telefonsamtal med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.
Irlands premiärminister Leo Varadkar är också skeptisk till planen, som han menar inte lever upp till tidigare överenskommelser om den irländska gränsen, skriver Irish Times enligt Omni. 

Asienbörser sjunker på torsdagen
Aktieindex i Asien backar på torsdagsmorgonen till de lägsta nivåerna på en månad sedan den slumrande handelskonflikten mellan USA och Europa tagit ny fart i och med att amerikanska myndigheter inför tullar på ett antal europeiska varor, rapporterar Reuters.
MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan sjunker 0,6 procent medan Nikkei-index sjunker med 2,0 procent.
Amerikanska aktieindex sjönk på bred front på onsdagen sedan nyheterna på handelsområdet och svag statistik över sysselsättning och tillverkningsindustrin ökat på farhågorna kring en konjunkturnedgång. Storbolagsindexet S&P 500 sjönk 1,8 procent. 
Minifuturen för S&P 500 stiger dock 0,3 procent på torsdagsmorgonen, enligt Reuters. 
Handeln kommer sannolikt vara avvaktande idag i väntan på den viktiga ”non-farm payrolls” siffran för september som kommer på fredag, skriver SEB i sitt morgonmejl. 

Folksam säljer aktier om företag inte blir klimatsmarta 
År 2050 ska allt kapital som Folksam förvaltar, i dag 441 miljarder, vara placerat på ett klimatneutralt sätt, skriver Svenska Dagbladet. 
– Vi ska nå dit genom påverkansarbete, genom att få företagen att förändra sig i en klimatsmart riktning. Men det är klart att vissa bolag inte kommer att vilja det, och då tar vi våra pengar därifrån, säger Yla Wessén som är tillförordnad vd för Folksam. 
2012 sålde bolaget alla sina aktier i Lundin Oil.
– Då gick det inte längre, vi hade försökt påverka dem i flera år men nådde inte fram.

Inköpschefsindex i tjänstesektorn väntas sjunka
Inköpschefsindex för tjänstesektorn i Sverige publiceras idag kl 08.30. “Raset i industrin skvallrar om att en försvagning är på gång även i tjänstesektorn”, skriver Nordea i sitt morgonmejl, och fortsätter: “Normalt följer dock tjänstesektorn med en viss fördröjning. Således finns det skäl att tro att inköpschefsindex för tjänster faller, om än inte lika kraftigt som den senaste nedgången i industrin”.

Oscar Properties: ”Konkurs inte på kartan”
Bostadsköpare och aktieägare är oroliga för bolagets framtid, men ordförande Peter Norman och grundare Oscar Engelbert är säkra på sin sak: Oscar Properties kommer att överleva, skriver Svenska Dagbladet.
– Vi växte för snabbt för marknaden tillät det. Vi tog på oss för hög skuldsättning inklusive preferensaktierna. Och det var fel strategi att ha ett eget byggbolag eftersom det ledde till dålig kostnadskontroll och ökade kostnader, säger Oscar Engelbert.
-Nu arbetar vi med att förbättra kapitalstrukturen och det kommer att bli lite mer lugn och ro i bolaget, säger Peter Norman.

Riskkapitalet redo för fyndköp vid konjunkturnedgång 
Blir det en sättning i konjunkturen är riskkapitalbolagen bättre förberedda än 2008, och fyndmöjligheterna är större än riskerna, tror Boston Consulting Group.
”Branschen är bättre rustad”, säger Johan Öberg på konsultjätten till Dagens Industri. 

Singapore vinner på oroligheterna i Hongkong
Singapore kan tjäna upp till 4 miljarder dollar på oroligheterna i Hongkong. Det menar den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs som försökt uppskatta nettoflödet mellan Asiens två viktiga finanscentrum.
”Vi tror att diskussionen om Hongkongs kapitalutflöde kommer att fortsätta och datan för september och framåt är kritisk för utvecklingen”, skriver investmentbankens analytiker Gurpreet Singh Sahi och Yingqiang Guo i en kommentar, enligt Omni,
Valutareserverna i Hongkong minskade i augusti till dess lägsta nivå på ett år

Statistik tynger oljepriser
Ny statistik från det amerikanska energidepartementets statiskenhet EIA visar att råoljelagren ökade oväntat mycket förra veckan. Lagren hade ökat med 3,1 miljoner fat till 422,6 miljoner fat. Analytikerna hade väntat en ökning på 1,5 fat vilket är hälften så lite som utfallet. Oljepriserna sjönk ungefär 3 procent på onsdagskvällen.

Platsannonser