Finans Nyhet

Avanzas vädjan till regeringen

Publicerad

Aktiemäklarfirman Avanza med vd Martin Tivéus hoppas kapa åt sig en hel del pensionssparande när spararna får rätt att flytta det, men Tivéus pekar på två viktiga förutsättningar.

Det nya pensionsförslaget med rätt för spararna att flytta sitt pensionssparande, ska överlämnas till regeringen i slutet av september.

En del uppgifter har redan sipprat ut. Placera.nu har skrivit att flytträtten inte kommer att omfatta allt pensionssparande.

Men ändå verkar det kunna bli stora förändringar.

Annons

– Vi välkomnar verkligen det nya pensionsförslaget, säger Tivéus.

Han påpekar att inga beslut ännu är fattade om något nytt pensionsförslag, och att det som ska komma i september bara är ett första förslag.

– Men sammantaget anser vi det vara väldigt positivt med flytträtt för pensionssparande.

Annons

Tivéus bedömer att förslaget kommer att innebära att drygt hälften av det totala pensionssparandet i Sverige kommer att kunna flyttas av spararna till den bank eller det pensionsinstitut man som sparare anser är bäst.

Totalt uppgår det totala pensionssparandet i Sverige till cirka 2 000 miljarder kronor, och av det väntas spararna få rätt att kunna flytta sparande för cirka 1 000 miljarder kronor som det nya förslaget ser ut.

– Men det som är viktigt att regeringen tar tag i är att för att flytträtten ska fungera i praktiken måste den regleras så att en flytt av ett pensionssparande ska få ta max två veckor, och att flyttavgiften blir max 1 000 kronor, anser Tivéus.

Annons

Redan i dagsläget finns det på papperet flytträtt för pensionssparande på cirka 500 miljarder kronor, men enligt Tivéus fungerar inte den flytträtten i praktiken eftersom pensionsbolagen ofta ligger på flyttuppdragen i ett halvår.

– Det finns ingen regel för hur länge det maximalt ska få ta att hantera en pensionsflytt idag. Nio månader är ett personligt skräckexempel jag har erfarit för hur lång tid det kan ta, plus att det ofta är häpnadsväckande höga flyttavgifter för en sådan flytt.

– Idag finns det exempel på pensionsbolag som tar ut en flyttavgift på över 5 procent av ett pensionssparande för en flytt. Det är snudd på kriminellt.

Den flytträtt som finns i dagsläget för ett totalt pensionssparande på cirka 500 miljarder kronor innebär en viss flytträtt för pensionssparande i form av gamla så kallade ”fribrev”, det vill säga en pensionsförsäkring dit det inte längre betalas in några pengar exempelvis på grund av att en anställning har upphört.

– Men den flytträtten fungerar inte i praktiken eftersom det är tillåtet att ta ut hutlösa flyttavgifter och att det inte är reglerat hur lång tid en sådan flytt får ta.

Det gör att man enligt Tivéus kan säga att pensionsbranschen i dagsläget missbrukar hanteringen av sådana flyttar.

– Eftersom det är tillåtet för ett pensionsbolag att låta en pensionsflytt ta så lång tid, så läggs flyttuppdrag idag bara på hyllan där de samlar damm tills spararen som vill flytta tröttnar.

Vet du om det nya pensionsförslaget som kommer i september berör begränsningar i flytt-tid och flytt-avgift för det pensionssparande som ska flyttas?

– De frågorna måste vara en del av utredningsarbetet inför framtagningen av det nya förslaget. Det är två av de allra viktigaste punkterna. Förslaget är ännu inte officiellt, men de två frågorna är helt centrala.

Tivéus blev vd för Avanza under 2011 och han har själv under det senaste året bland annat ägnat sig åt lobbyingarbete för att få gehör för sina uppfattningar kring hur det nya pensionsförslaget bör se ut.

Han har varit i kontakt med finansmarknadsministern Peter Norman och folk kring honom, politiker och utredningsgruppen.

– Men det finns många röster i debatten.

Det finns en falang som vill att de nuvarande pensionsreglerna ska bibehållas, det vill säga att det blir fortsatt svårt att flytta sin pension.

En sådan gruppering är arbetsmarknadens parter med fackföreningar och arbetsgivarorganisationer som sköter en hel del av pensionssparandet i Sverige.

– Det är klart att de vill konservera det nuvarande systemet. Det ligger i deras intresse.

Enligt Tivéus finansierar i praktiken arbetsmarknadsparterna delvis sina egna verksamheter (fackföreningar och arbetsgivarorganisationer) i dagsläget med sina relaterade pensionssparar-verksamheter.

– Nuvarande system där konsumenten själv inte kan byta pensionsbolag – oavsett om man är nöjd eller inte – strider mot all konsumenträtt.

Nyckelfrågan är att höga löpande avgifter för pensionssparande hos pensionsbolag, tär på pensionsspararnas kapital.

Enligt Tivéus kan det innebära väldigt stora skillnader för hur mycket pensionskapital man som sparare får ut när man går i pension.

Med låga löpande pensionsavgifter kan en ung person som börjar pensionsspara få ut ett dubbelt så högt pensionskapital när man går i pension, jämfört med om pensionsavgifterna är höga.

Och enligt Tivéus har Avanza de lägsta avgifterna i branschen.

– Det sunda förnuftet och Sveriges väl, talar för att det kommer att bli en fri flytträtt för en så stor del av pensionssparandet som möjligt, samt tydliga, konsumentvänliga regler.

Det totala sparandet i Sverige uppgår i dagsläget till cirka 4 500 miljarder kronor varav Avanza har en marknadsandel på cirka 2 procent eller 80 miljarder kronor som Avanzas kunder har i sparande på sina konton hos firman.

Men Avanzas marknadsandelar skiljer sig mycket för olika typer av sparande. För aktiefondhandel (det vill säga när Avanza förmedlar fonder som sköts av utomstående fondbolag) är marknadsandelen 5 procent, medan den för pensionssparande bara är cirka 0,5 procent.

– Väldigt många kunder har valt Avanza för att det är en bättre och billigare sparplattform, så vi tror att många gärna flyttar hit sina pensionspengar.

Tivéus räknar med att Avanzas kunder har ett pensionssparande utanför Avanza som uppgår till högre belopp än det sparande som kunderna i dagsläget har hos Avanza.

Det innebär alltså potential för att kundernas totala sparkapital hos Avanza kan öka kraftigt om flytträtt för pensionssparande införs med rätt förutsättningar, och Avanzas resultat är kopplat till hur stort totalt sparkapital kunderna har hos Avanza.

Tivéus vågar inte säga hur mycket kundernas sparkapital hos Avanza kan väntas öka när pensionsflytträtten införs.

– Jag vill inte spekulera i det. Först måste det införas bra regler för flytträtten, och sedan ska vi på Avanza göra allt vi kan för att kunderna ska flytta sitt pensionssparande till oss.

I övrigt går det lite knackigt för Avanza för närvarande.

40 procent av firmans intjäning kommer i dagsläget från courtageavgifter som tas ut av kunder som handlar med aktier.

– Volymerna för aktiehandeln har minskat ganska mycket på aktiemarknaden i stort. Samtidigt klarar vi oss bättre än de flesta av våra konkurrenter tack vare att vi har de lägsta kostnaderna i branschen, säger Tivéus.

Under första halvåret 2012 uppgick Avanzas rörelsemarginal (rörelseresultat delat med intäkter) till 40 procent.

– Det är klart lägre än vad vi är vana vid, men jämfört med våra konkurrenter är vi den sista som ”slår hakan i golvet” tack vare vår låga kostnadsnivå.

Tivéus berättar att Avanza även har jobbat med att bredda sitt sparutbud.

– Vi erbjuder våra kunder sparformer ”för alla väder”. Även om kunderna i dagsläget flyr aktiemarknaden så slutar de inte spara. Den senaste trenden är att flytta sitt sparande till räntebärande produkter och räntebevis.

– Jag tror att sparande inte är en modeprodukt i sig, men sparformerna ändras över tid. Så det är bara för oss att se till att vi kan erbjuda sparande för alla väder.

– Våra courtageavgifter svarar i dagsläget för 40 procent av våra intäkter så det är en stor del av intäkterna, men vad gäller vår intäktsnivå spelar det (när handelsvolymerna är så här låga) egentligen ingen större roll hur folk sparar – bara de sparar hos oss, och vi fortsätter vinna kunder och kunderna fortsätter sätta in pengar och är nöjda med oss. Då kommer vi att ha en fortsatt god tillväxt.

Enligt Tivéus är Avanzas mål att nå en ”betydligt högre” marknadsandel än 2 procent för den totala svenska sparmarknaden på 4 500 miljarder kronor.

Den andelen är av det totala sparkapitalet, men om man ser till det nytillkommande sparandet så ligger Avanzas marknadsandel på 5-6 procent.

– Vårt mål är att alltid ha en marknadsandel på över 5 procent av nysparandet. Då kommer vår totala marknadsandel att växa.

Och av nysparandet i aktier och fonder ligger Avanzas marknadsandel (av nettosparandet) på cirka 9 procent.

Avanza som självt är börsnoterat är värt cirka 4 miljarder kronor på börsen vid nuvarande börskurs kring 140 kronor.

Våren 2010 hade börskursen en toppnivå över 230 kronor, men sedan dess har den alltså fallit kraftigt.

Både 2010 och 2011 hade Avanza ett resultat per aktie på cirka 10 kronor per år.

Under första kvartalet 2012 minskade resultatet per aktie med 30-40 procent till drygt 2 kronor, och under det andra kvartalet var minskningen över 30 procent till drygt 1 krona.

Avanzas intäkter på drygt 600 miljoner kronor 2010 ökade till cirka 700 miljoner kronor 2011.

Men första kvartalet 2012 minskade intäkterna med 10 procent till drygt 160 miljoner kronor, och andra kvartalet minskade intäkterna med nästan 20 procent till cirka 140 miljoner kronor.

Annons