Avanza
Nicklas Andersson sparekonom Avanza. Foto: Avanza
Fonder

Avanzas sparares fondaffärer upp 86 procent i december

Dagliga fondaffärer hos Avanzas 757 700 fondkunder ökade med hela 86 procent jämfört med samma månad i fjol.

 

Uppdaterad 2020-12-29
Publicerad 2020-12-29

Avanzas  757 700 fondkunder har genomfört 98 000 fondaffärer per dag i december, vilket är en ökning med 86 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt ny statistik från Avanza. 

– December har historiskt varit en stark börsmånad och man kan fråga sig om coronavaccinet inte kvalar in som årets julklapp. Breda Stockholmsbörsen reagerade på nyheten genom att stiga över en procent under månaden, efter en initial nedgång kopplad till oro för pandemins andra våg. Handelsaktiviteten har varit hög och handelsavtalet mellan EU och Storbritannien samt global utrullning av vaccin mot covid-19 lär understödja riskviljan, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza, i en presskommentar.

Populariteten av Sverigefonder och småbolag ökar; för första gången sedan september är nämligen Sverigefonder tillbaka på förstaplatsen. På andraplatsen kommer gröna energifonder, ner från förstaplatsen under de föregående två månaderna.

– Spararna favoriserade primärt Sverigefonder med fokus på småbolag. Det är klokt eftersom den absoluta lejonparten av spararnas exponering mot Sverige inte sällan utgörs av stora bolag, säger Nicklas Andersson.

Platsannonser

Logga in