Avanza, Avanza Sverige, Morningstar, Rikard Josefson
Rikard Josefson, vd Avanza. Foto: TT
Fonder

Avanza: ”Vi konkurrerar inte, vi kompletterar” 

Avanza lanserar en egen, superbillig Sverige-fond med exponering mot stora, medelstora och små bolag. Att den skulle konkurrera med externa, dyrare småbolagsfonder stämmer inte, menar vd Rikard Josefson.

Uppdaterad 2021-09-10
Publicerad 2021-09-10

Under torsdagen meddelade Avanza att nätmäklaren lanserar ytterligare en egen fond – Avanza Sverige.  

Det rör sig om en indexfond som – till skillnad från Avanza Zero – också har exponering mot mindre och medelstora bolag.  

Avgiften, endast 0,17 procent, är betydligt lägre än avgiften för externa Sverigefonder på Avanzas plattform.    

Ändå menar vd Rikard Josefson att den egna fonden inte konkurrerar med kundernas – fondbolagens – produkter.  

– Detta är en bred Sverigefond som också har exponering mot medelstora och små bolag. Vi ser att den fyller en lucka på marknaden mellan småbolagsfonder och befintliga Sverigeindexfonder. Med den här fonden får du exponering mot olika storlekar på bolag genom passiv förvaltning, säger han.

Josefson pekar också på det faktum att fonden har en tydlig hållbarhetsprofil.  

Enligt pressmeddelandet följer Avanza Sverige, Morningstar Sweden Sustainability Select 70, ett index som Avanza har utvecklat tillsammans med Morningstar. Bolag med låga hållbarhetsrisker premieras samtidigt som de med stark koppling till kontroversiella branscher exkluderas.  

– Det här är ju ett helt nytt hållbarhetsindex som vi gjort tillsammans med Morningstar. Och något som har saknats på marknaden är en index-fond med tydlig hållbarhetsprofil som också har exponering mot lite mindre bolag, säger Rikard Josefson och fortsätter:  

– Vi tycker inte att vi konkurrerar. Vi tycker att vi kompletterar. Vi vill hitta fonder där det finns en lucka.  

Samtidigt medger han att den egna fonden Avanza Småbolag by Skoglund, en aktivt förvaltad småbolagsfond som lanserades i slutet av 2020, direkt konkurrerar med externa fonder.  

– Men om utbudet av småbolagsfonder ökar på Avanza, så blir vår plattform mer intressant för investerare med intresse för småbolag, vilket även gynnar andra småbolagsfonder, säger Rikard Josefson.

 

Platsannonser

Logga in