Finans Nyhet

Avanza tar genväg till försäkring

Publicerad

Nätmäklaren Avanza köper Banco Fondförsäkring AB för att snabbt komma upp på banan inför den utlovade flytträtten i livbolagen.

Avanza betalar knappt 10 miljoner kronor för Banco fondförsäkring. Bolaget har en ”ytterst liten” kundkrets, enligt Avanzas vd Nicklas Storåkers. Syftet med köpet är i stället att komma in på försäkringsmarknaden bakvägen.

– Det är egentligen koncessionen att bedriva försäkringsverksamhet vi köper. Vi kommer att prövas av Finansinspektionen, men vår bedömning är att det kommer att gå vägen, säger Nicklas Storåkers.

Det är den utlovade flytträtten för livbolagssparare som gör det lockande för Avanza att ta sig in på marknaden (som är värd cirka 1.000 miljarder kronor). Hur omfattande den lagstadgade flytträtten blir är fortfarande oklart.

Annons

– Men det blir nog någon form av flytträtt även för gamla försäkringar. Hur som helst inför många försäkringsbolag det själva, eftersom trycket från kunderna är så stort.

Håller Avanza på att bli en bank?

– Nej, betala räkningar och bolån och sånt tycker inte vi är intressant. Däremot vill vi bli bäst på sparande.

Annons

Tilltänkt vd för försäkringsbolaget inom Avanza är Lena Schelin, för närvarande kommunikationschef på PPM.

Idén är att det ska vara möjligt att spara direkt i privata pensionsförsäkringar, tjänstepensionsförsäkringar och kapitalförsäkringar hos Avanza. De första försäkringsprodukterna ska lanseras under första eller andra kvartalet 2005.

Annons