Finans Nyhet

Avanza slänger ut Oracle

Publicerad

Aktiemäklarfirman är i full färd med att byta till israeliska Gigaspaces som ny IT-leverantör.

Det skriver Computer Sweden.

Det är särskilt Avanzas databashantering som uppges ha krånglat med Oracle, vars databaser i artikeln beskrivs som ”tröga” och att Avanza nu ”slänger ut” Oracle.

Genom bytet till Gigaspaces ökas prestandan samtidigt som licenskostnaderna sänks väsentligt.

Annons

– I dag har vi ett stort Oracleskluster som kostar massor. Det nya systemet går på en bråkdel av det, säger Avanzas IT-chef Ronnie Bodinger till Computer Sweden.

Det handlar om en så stor sänkning av licenskostnaderna som till en fjärdedel av vad de var med Oracle.

Bodinger beskriver det även som att Avanza har fått ”väldigt stora prestandaförbättringar” sedan delar av Gigaspaces-systemet togs i drift i augusti.

Annons

Realtid.se har sökt Bodinger och Oracle för kommentarer.

Avanzas vd Nicklas Storåkers svarar via mejl:

Vad anser du om Oracle?

Annons

– Jag har ingen åsikt om Oracle.

Avanza-kunder brukar var och varannan dag klaga på Di.se:s aktieforum Börssnack över att de inte kan logga in på Avanzas hemsida etc. Vad är orsaken till det? Har det med Oracle-problemen att göra eller är det något annat?

– Avanza Bank har som mål att ha 99,9 procents tillgänglighet. Det har vi klarat av historiskt. Att ha driftstörningar är oundvikligt och vi strävar därför hela tiden efter att förbättra oss. Bytet till Gigaspaces är ett viktigt steg i det arbetet.

Hur många jobbar på Avanza totalt? Hur många jobbar på Avanzas IT-avdelning?

– Avanza Bank har 250 medarbetare och eftersom IT-utveckling är centralt för oss så arbetar cirka 25 procent med IT.

Det pratas om att ni har svårt att få tag på IT-personal? Stämmer det? Vad beror det på? Hur många behöver ni just nu? Med vilken kompetensprofil? Vilken månadslön får de?

– Det är en mycket het IT-marknad i Stockholm och vi har som mål att hitta de bästa utvecklarna. Alla som har den ambitionen vittnar om att det är svårt att hitta duktiga medarbetare.

Annons