Annons

Annons

Avanza inför klimatmått för fonder

Avanzas kunder ska kunna filtrera och välja fonder märkta med låg koldioxidpåverkan genom ett nytt oberoende riskmått framtaget av Morningstar. 

Närmare 4 000 miljarder kronor på den svenska sparmarknaden investeras i fonder, och 80 procent av Sveriges befolkning har ett fondsparande. Nu får Avanzas kunder en möjlighet att filtrera och välja fonder med låg koldioxidpåverkan genom ett nytt oberoende riskmått framtaget av Morningstar, enligt ett pressmeddelande.

”Att kunna spara och investera klimatsmart känns som en självklarhet. Därför är vi extra glada för det nya riskmåttet för fonder som Morningstar utvecklat. Att vi dessutom blir den första aktören i världen som får erbjuda våra kunder denna möjlighet gör det extra roligt”, säger Rikard Josefson, VD Avanza.

Låg koldioxidrisk är ett mått som utgår från två delar, ett lågt CO2-riskvärde och begränsad exponering mot fossila bränslen. Riskmåttet visar att fondens innehav har förutsättningar att klara av en omställning till ett samhälle med fokus på låga koldioxidutsläpp. 

Annons

Annons

I dagsläget uppfyller cirka 250 fonder hos Avanza Morningstars krav och omfattas av det nya riskmåttet. Beräkningen görs kvartalsvis.

”Morningstars riskmått Low Carbon Designation ger investerare ett kraftfullt verktyg för att identifiera fonder med låg CO2-risk. Vi ser mycket positivt på att Avanza snabbt tagit steget mot att göra dessa miljöriskfaktorer tillgängliga för sina kunder”, säger Steven Smit, Head of Sustainability på Morningstar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons