Finans Nyhet

Attentaten kan ge sämre utveckling

Publicerad
Uppdaterad

Börserna föll kraftigt efter terrordåden i London. Samtidigt rasade räntorna och oljepriset medan kronan försvagades. Attentaten öppnar för en sämre utveckling, befarar Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken.

Olle Blomkvist

De europeiska aktiebörserna föll omedelbart efter uppgifterna om att en explosion inträffat i Londons kollektivtrafik. Stockholms Sax-index föll som mest med 3,5 procent vid lunchtid, men stängde 1,5 procent ned. Londonbörsen föll med 1,4 procent. Även de andra ledande europeiska börserna tappade.

Guldpriset steg direkt med cirka 1 procent. Brittiska pundet och dollarn föll medan den schweiziska francen steg. De svenska marknadsräntorna föll.

Reaktionerna ska ses som en ursäkt för att ta hem vinster efter ett par månaders börsuppgång, förklarar Martin Guri, analyschef på finanskoncernen SEB, effekterna på finansmarknaderna över hela Europa.

Annons

– Man måste se det ur det perspektivet, säger Martin Guri.

Enligt Guri har börserna väntat på någon sådan ursäkt, skulle det inte bli oljepriset så i stället en ”smäll” någonstans, resonerar Guri.

Oljepriset sjönk kraftigt efter explosionerna. ”Det råder panik”, sade en oljemäklare till Reuters. Men senare under dagen steg oljepriset igen till nästan samma nivå som innan attacken. Brent-oljan kostade 58:90 dollar per fat, efter att före explosionerna ha kostat 60:50 dollar.

Annons

På den svenska börsen var omsättningen hög. Reseföretagen hörde till de branscher som påverkades mest. Flygbolaget SAS backade med 1,5 procent och resebyråkedjan Ticket sjönk med 3,2 procent.

Telekombolaget Ericsson sjönk med 1,9 procent. Läkemedelsbolaget Astra Zeneca tappade 1,2 procent. Rederiet Broström tappar 2,3 procent.

Börserna har gått ner till lite grann och räntorna också. Det är logiskt eftersom de här attentaten ökar risken för en sämre utveckling. Om inget mera händer inom ett par veckor tror jag att det här kommer att gå tillbaka igen, på liknande sätt som efter 11 september och Madridbomberna, säger Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken.

Annons

– Men det är svårt att säga om det är överreaktioner eftersom ingen i dag vågar garantera att det inte händer något mer, någon annanstans. Då kanske reaktionen är befogad, säger Häggström.

Både ränte- och valutamarknaderna påverkades kraftigt av explosionerna i London. Investerarna sålde aktier och köpte säkrare räntebärande papper. Den tvååriga svenska statsobligationen sjönk med 0,04 procentenheter till 1,83 procent. Även den tioåriga räntan föll, med 0,04 procentenheter till 3,01 procent.

Den svenska kronan försvagades med 4 öre mot euron till 9:42 kronor. Kronan försvagades marginellt med 1 öre mot dollarn till 7:88 kronor.

– Riksbanken följer den här händelsen noga. Riksbankschefen Lars Heikensten blev omedelbart informerad. Det är för tidigt att nu ha någon uppfattning om vad det här innebär. Den här tragiska händelsen handlar så här långt om förlusten av människoliv, säger Jörgen Eklund, presschef vid Riksbanken, till TT.

TT

Annons