FinansNyhet

Åtal mot Balderchefer kan väckas i maj

Foto: TTFoto: TT
Foto: TT
Publicerad

Åtal mot Balders finanschef, fastighetsbolagets förre ekonomichef och ytterligare nio personer kan väckas i maj. I veckan skickas förundersökningsprotokollet ut på delgivning.

Annelie Östlund

Reporter

Det var i maj 2020 som Balders finanschef Marcus Hansson och dåvarande ekonomidirektören Magnus Björndahl häktades av Stockholms tingsrätt, båda misstänkta för grovt insiderbrott.

Under utredningens gång har misstankar om fler fall av grova insiderbrott uppkommit, liksom misstankar om obehörigt röjande av insiderinformation.

Utredningen har också svällt avseende antalet misstänkta och numera räknar åklagare Pontus Hamilton med att totalt elva personer kan komma att åtalas.

Annons

– I veckan, eller möjligen i början av nästa vecka, skickar vi ut förundersökningsprotokollet på delgivning. Sedan får försvaret cirka tre veckor på sig att komma in med synpunkter. Därefter kommer jag att fatta beslut i åtalsfrågan.

Hur stor är sannolikheten för åtal, bedömer du?
– Nu ska det ut på delgivning och hittills har det inte kommit fram något som gjort att jag lagt ned utredningen. Det talar ju för att det blir ett åtal, säger Pontus Hamilton.

Hamilton har tidigare sagt att det handlar om affärer i ett bolag, och enligt spekulationer rör det sig om handel i Collector där Balder är största aktieägare.

Annons

Bankaktien rasade dramatiskt i början på 2020 efter besked om bland annat extra kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor och en nedskrivning av aktiverade IT-investeringar om 150 miljoner.

Marcus Hansson, som jobbar kvar som Balders finanschef trots insidermisstankarna, satt även i Collectors styrelse när EBM:s utredning blev känd.

I juli 2020 kom beskedet att Hansson lämnar Collectors styrelse med omedelbar verkan med anledning av den pågående insiderutredningen.

Annons

Magnus Björndahl lämnade samtidigt rollen som ekonomidirektör i Balder under sommaren 2020. Enligt ett pressmeddelande kände Björndahl trötthet på grund av anhållandet och den långa häktningen.

Såväl Marcus Hansson som Magnus Björndahl nekar till brott. 

 

Annons