Åtal klart mot "Löparn"

Åklagare tar aktieaffärer i NeuroVive till domstol.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2011-10-21

Som Realtid.se rapporterat tidigare i veckan misstänks börsprofilen Bo "Löparn" Engwall för otillbörlig marknadspåverkan.

"Löparn" förnekar brott. Hans försvarsadvokat Arne de Bourgh sa på torsdagen till Realtid.se att "det är möjligt att det här faller pladask".

Nu visar det sig att åklagare Jan Leopoldson tog beslut om åtal redan i onsdags. Handlingarna hade på fredagen dock ännu inte registrerats hos tingsrätten.

Enligt åtalet har "Löparn" handlat på två depåer hos Nordnet och Avanza. Avanza-depån tillhör en närstående men "Löparn" har disponerat kontot.

I slutet av augusti 2010 fanns NeuroVive-aktier värda 1,3 miljoner kronor på de båda depåerna.

Enligt åtalet har han den 3 september förra året gjort tio affärer i NeuroVive-aktier med depåerna hos Nordnet och Avanza som motparter.

"Bo Engwall har härmed uppträtt som både köpare och säljare i samma aktieaffär. Handeln har saknat affärsmässigt syfte i förhållande till marknaden. Köp- och säljordrarna är tidsmässigt matchade i vart fall vid 9 tillfällen. Genom egenhandeln har Bo Engwall under dagen i vart fall vid 8 tillfällen flyttat kursen i aktien mellan 0.35 – 2.52 % i förhållande till senast betalt. Han har genom egenhandeln bestämt priset och volymen på transaktionerna", skriver Jan Leopoldson i åtalet.

Bo "Löparn" Engwall förnekar brott. Han förklarar affärerna i ett e-postbrev till Realtid.se (se separat artikel).

Platsannonser

Logga in