Annons Annons
Gunnar Påhlson är förvaltare på Carnegie Fonder.

Asien går stärkt ur krisen

Trots Brexit, dollarns värdeökning och oljan som föll i pris utvecklades de asiatiska marknaderna starkt i juni. Carnegie Asia steg i värde med hela 7,2 procent och har sedan starten för två år sedan stigit 27 procent. Fondförvaltaren Gunnar Påhlson sammanfattar månaden som har gått.

Uppdaterad 2016-07-06
Publicerad 2016-07-06

Juni blev en händelserik månad. Britterna röstade för att lämna EU, FED avstod från att höja räntan i USA, dollarn steg i värde och oljan föll i pris. Normalt sett skulle denna turbulens leda till att investerarna väljer bort risk och minskar sin exponering i Asien. Denna gång går dock Asien stärkt ur krisen. De flesta valutorna i regionen utom den kinesiska steg i värde med dollarn mot kronan och Euron. Det i sig självt innebär ju en värdestegring för fonden i kronor, men bolagen i vår portfölj fortsätter dessutom att utvecklas väl och börskurserna stiger.

Nu har fonden mycket låg exponering mot Europa och i företag som exporterar till västvärlden. Merparten av fondens innehav är bolag som gynnas av strukturell tillväxt i Asien med inhemsk konsumtion och investeringar som främsta drivkraft. Indien, Filippinerna, Indonesien, Thailand och Vietnam utgör cirka 58 procent av portföljen.

Dessa länder fortsätter växa, medan Kina, Sydkorea och Taiwan får allt svårare att hålla tillväxten vid liv. Under första halvåret steg börsen i Filippinerna med 14,5 procent. Indonesien och Thailand steg med 17,4 procent respektive 19,6 procent. Vietnam steg i värde med 13,6 procent. Jämför detta med utvecklingen i Kina som föll med 3,2 procent. Sydkorea steg med 3,2 procent och Taiwan med 9 procent. Det är konsumtion, hälsovård och serviceindustri till den unga medelklassen i länderna i Sydostasien som skapar framtidens tillväxt. Företag vars affärsmodell drivs av att tillverka och exportera varor till skuldsatta hushåll i USA och Europa har mycket svårare att lyckas framöver.

Under månaden investerade fonden i det indonesiska fastighetsbolaget Bumi Serpong. Fonden minskade sina innehav i Kina genom försäljning av innehaven i Brilliance China och China Resources Land. Istället ökades investeringarna i Vietnam genom köp av Vingroup JSC. Även de indiska innehaven i Bajaj Finance och Ultratech cement ökades under månaden.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.


CARNEGIE FONDER

Platsannonser

Logga in