Arnhult petar Castellums vd – tar själv över

Rutger Arnhult, Biljana PehrssonRutger Arnhult, Biljana Pehrsson
Rutger Arnhult lämnar ordförandeklubban för Castellum och tar i stället över som vd. Biljana Pehrsson fick en månad på sig, men lämnar nu med omedelbar verkan.
Publicerad
Uppdaterad

För en månad sedan tillträdde Biljana Pehrsson som vd för Castellum efter att bolaget förvärvat Kungsleden. Nu tar Rutger Arnhult över.

Camilla Jonsson

Castellum fullföljde budet på Kungsleden den 15 november 2021. Kungsleden blev därmed ett dotterbolag till Castellum. Den 3 december 2021 avnoterades Kungsledens aktier från Nasdaq Stockholm. 

I början av december utsåg styrelsen Biljana Pehrsson till ny vd och Ylva Sarby Westman till vice vd och CFO i Castellum, motsvarande befattningar som de hade tidigare i Kungsleden. De tillträdde sina nya tjänster omgående.

Samtidigt utsågs Ylva Sarby Westman som vd för Kungsleden, vid sidan av sin roll som vice vd och CFO i Castellum.

Annons

– Jag välkomnar Biljana och Ylva och ser fram emot att utveckla Castellums tillväxt, hållbarhet och lönsamhet tillsammans, sa Rutger Arnhult, styrelseordförande Castellum i en skriftlig kommentar då.

Men det blev en kort sejour. Efter lite drygt fyra veckor petar styrelsen nu Biljana Pehrsson från vd-posten med omedelbar verkan. Rutger Arnhult lämnar uppdraget som styrelseordförande och tar själv över som vd. Per Berggren tar i stället över  som styrelseordförande för Castellum

Som förklaring uppges i ett pressmeddelande att styrelsen och vd Biljana Pehrsson inte har nått samsyn i hur arbetet skall drivas för att säkerställa en framgånsrik integration mellan Castellum och Kungsleden.

Annons

Rutger Arnhults väg fram till ordförandeposten kantades av stora stridigheter. I mars förra året tog han till slut hem maktkampen. Samtidigt skedde flera andra byten av styrelseledamöter,

Förutom att Rutger Arnhult blev ny styrelseordförande valdes även den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra och Anna-Karin Celsing in som nya styrelseledamöter. Samtidigt lämnade flera ledamöter, som varit öppet kritiska mot Arnhult, styrelsen. 

Med Rutger Arnhult som ordförande fanns det förväntningar om en hel del förändringar i bolaget, och han flaggade själv för att han skulle  ”lägga sig i.”

Annons

Att Rutger Arnhult skulle ta över som vd för Castellum efter att mångåriga chefen Henrik Saxborn meddelat sin avgång var emellertid något han skarpt avvisade i somras.

– Nej, det kommer aldrig att hända. Jag kommer aldrig någonsin att vara vd i något bolag på det sättet igen, sa Rutger Arnhult till DI i juni efter spekulationer om att han åter kan ta operativt ansvar.

 

Annons