FinansNyhet

Årets fond sparkas ur PPM

Svante LInder, vd för OPM.
Publicerad

Fondbolaget OPM:s fond Global Quality Companies är utsedd till Årets bästa fond samt Årets bästa globala fond. Samtidigt kommer beskedet att fonden nu åker ut från Premiepensionens fondtorg.

Sara Johansson

I dag utsågs årets fonder av Fondmarknaden.se. Foldbolaget OPM, Optimized Portfolio Management Stockholm, dubbelhyllades genom globalfonden Global Quality Companies A som förvaltas av Simon Reinius. Fonden fick utmärkelserna för Årets globalfond samt Årets fond.

Men igår tisdag presenterade Pensionsmyndigheten vilka fonder som försvinner från fondtorget efter de nya reglerna som gäller sedan november i fjol. Just OPM:s  Global Quality Companies finns med bland de 269 fonder som nu avregistreras från Premiepensionens fondtorg.

Samtidigt som ni hyllas åker ni ur PPM-systemet, vad säger ni om det?

Annons

– Det är en direkt följd av att fonden är för liten. Vi har full respekt för de krav som Pensionsmyndigheten har där men det är synd att en så pass lyckosam och framgångsrik fond inte kan användas inom premiepensionssystemet, säger OPM:s vd Svante Linder till Realtid.

Han hoppas att fonden kommer att kunna nå sina sparare på de övriga plattformarna som fonden finns på, som hos försäkringsbolag och finansföretag som Max Mathiesen och Söderberg & Partners. 

OPM ingår sedan 2017 i Carneo, som också äger Carnegie Fonder och C Worldwide. Carneos majoritetsägare är Altor Fund III. Vd Svante Linder har 20 års erfarenhet från finansbranschen och bland annat varit operativ chef på sjunde AP-fonden.

Annons

– OPM har tidigare varit en liten fristående fondaktör som inte riktigt haft muskler att profilera sig som vi kanske borde ha gjort men med delaktigheten i Carneo är vår ambition att flytta fram positioner och då är detta ett bra kvitto, säger Svante Linder.

I motiveringen för utmärkelserna från Fondmarknaden.se framgår det att fonden i år redovisar cirka tio procent bättre avkastning än kategorisnittet och har under årets slut även ”lyckats stå emot bra i den turbulens som varit gällande på världens marknader”. 

Vad säger ni om utmärkelserna?

Annons

– Vi tycker att detta är ett kvitto på att vi är framgångsrika i vår förvaltning och vi gör ett bra jobb för våra sparare. Det är en stor fjäder i hatten för våra förvaltare framförallt Simon Reinius som är ansvarig förvaltare för den här fonden som fått dessa två utmärkelser.

I motiveringarna till utmärkelserna av årets fond samt årets globala fond skriver Fondmarknaden.se även att Global Quality Companies ”har med en väl inarbetad förvaltningsmodell tillsammans med ett integrerat hållbarhetstänk på ett framgångsrikt sätt lyckats leverera goda resultat till en relativt låg risk”. 

Fonden investerar långsiktigt i ett begränsat antal bolag och med en metod som kombinerar olika kvalitetsaspekter med fokuserad värdeförvaltning, vilket Fondmarknaden.se uppger vara ett framgångsrecept för året 2018.

”Fonden står även ut som en förebild i hur man kombinerar en bra riskjusterad avkastning med utomordentligt hållbarhetsarbete. Fonden är ett tydligt exempel på hur man inte behöver göra avkall på avkastning för att investera hållbart och det tycker vi är väl värt att lyfta fram”. 

– Om det var något som gjorde att Carneo var intresserade av att köpa in sig i OPM var att hållbarhet har varit en ledstjärna för OPM i många år även innan det blev poppis för allt och alla att det skulle vara en ledstjärna i förvaltningen. Det har varit en integrerad del i förvaltningen sedan start, 2004. Det har, är och kommer alltid vara en viktig ledstjärna, säger Svante Linder.

Men hur lyckades då fonden stå emot turbulensen på börserna när många andra fonder inte gjorde det? Den frågan vill Svante Linder helst lämna över till förvaltaren Simon Reinius men svarar ändå övergripande:

– Grundprincipen är att investera i bolag med stabil intjäning, låg volatilitet och det gör att den här fonden inte riktigt hänger med när börsen tokrusar men vid turbulenta tider som vi sett nu har den här fonden klarat sig väldigt väl. Det har varit en integrerad del i förvaltningen att fonden kanske inte ska vara den som går allra bäst ett jättebra år då man investerar i stabila, trygga bolag med bra intjäning och därmed klara sig bättre i turbulenta tider.

Annons