Arctic och Pareto lottlösa

Misslyckad kapitalanskaffning slår tillbaka på Northlands rådgivare.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2013-05-24

Northland Resources har för andra gången inom ett par månader fått avbryta en potentiell lösning på sina stora ekonomiska problem.

På fredagen meddelades att man stänger erbjudandet om att teckna den företagsobligation som skulle tillföra bolaget först 362 miljoner dollar, senare nedreviderat till 335 miljoner dollar.

Befintliga obligationsägare hade bundit sig att teckna motsvarande en fjärdedel av obligationen, men det räckte inte för att locka investerare för resterande del. Av samma anledning fick Northland avbryta det finansieringsupplägg som föreslogs i februari.

Men det är inte bara Northland som inte får sina pengar. Misslyckandet med att locka investerare gör att även bolagets rådgivare går miste om stora summor i arvoden. I februari skrev di.se att rådgivaravgifterna, enligt Northlands dåvarande ir-chef, Anders Antonsson, skulle uppgå till omkring 16 miljoner dollar, motsvarande 103 miljoner kronor, för den då föreslagna aktie- och obligationsemissionen.

Rådgivarna Arctic Securities och Pareto Securities har varit inblandade den här gången, precis som tidigare.

Petter Brunnberg, nuvarande ir-chef hos Northland, vill inte säga vilka arvoden man har avtalat om med sina rådgivare, och han vill inte heller sia om framtiden.

Kommer ni att använda samma rådgivare fortsättningsvis?

– Det har jag ingen kommentar till, säger Petter Brunnberg till Realtid.se.

Fredagens nyhet betyder att bolagets framtid återigen står på spel. I dagens pressmeddelande skriver bolaget att man har fått stöd från befintliga investerare för en tremånaders-kredit på 35 miljoner dollar för att reda upp situationen.

– Förutsatt att vi får det har vi köpt oss tid att sätta oss ner och komma fram till en ny lösning, säger Petter Brunnberg.

Ett möte med obligationsägarna ska hållas i nästa vecka. Bolaget skriver att man har tillräckligt med likvida medel för att hålla igång den operativa verksamheten under den närmaste veckan fram till obligationsägarmötet. Nästa last med järnmalm till Tata Steel ska skeppas den 30 maj 2013.

Den pågående företagsrekonstruktionen förväntas vara klar i juli i år.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in