Foto: Anya Alenberg/Rikshem
Fastigheter

AP4 svänger – Rikshems vd sparkas

I går meddelade Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson sin avgång, efter försvaret av Rikshems utskällda vd Jan-Erik Höjvall. Nu meddelar AP-fonden att den har ändrat sig och vill ge Höjvall sparken.

Uppdaterad 2016-03-09
Publicerad 2016-03-02

"Rikshems styrelseordförande Mats Mared har informerats om att styrelsen i Fjärde AP-fonden delar åsikten som framförts av bolagets andra ägare AMF, att vd Jan-Erik Höjvall inte är rätt person att leda Rikshem in i framtiden", skriver AP4 i ett pressmeddelande.

Beskedet innebär att Rikshems styrelse omgående kallas in till ett extra styrelsemöte eftersom AP4, genom sin majoritet i styrelsen, tidigare röstat för fortsatt förtroende för Höjvall.

Den nya inställningen till vd-byte i Rikshem kommer efter att Mats Andersson i går meddelade att han slutar som AP4 vd. Han slutade på eget initiativ och kommer att sitta kvar tills en ersättare har rekryterats – något som har tolkats som beslutet fattades utan samråd mellan Andersson och styrelsen.

Relationen mellan AP4 och Rikshems ledningar har varit föremål för granskning av Dagens Industri. Enligt tidningen har det bland annat funnits en nära vänskap mellan Jan-Erik Höjvall och Mats Andersson.

För Realtid.se kommer AP4:s svängning som överraskning. Efter KPMG:s kritiska granskning av Rikshem blev sprickan mellan de båda hälftenägarna AMF och AP4 känd – AMF ville redan då göra sig av med vd:n och såg allvarligt på avsaknaden av samsyn i frågan. En ägardialog inleddes därför.

Utgången av den förutspåddes i medier leda till att AP4 skulle köpa AMF:s andel i Rikshem och bli helägare i bolaget. Något som också antyddes av en kryptisk Mats Andersson i en intervju med Realtid.se.

– Det kan jag inte kommentera. Men du är säkert smart nog att lista ut ungefär vart vi är på väg, sade han till Realtid.se.

Mats Andersson har dementerat att hans avgång skulle vara kopplad till turerna kring Rikshem.

Platsannonser