Annons

Annons

AP-fonderna och norska oljefonden kan drabbas hårt av Apples besked

Efter vinstvarningen från Apple sjönk aktien med över 7 procent i efterhandeln. Raset kan slå hårt mot flera AP-fonder som äger aktier för mångmiljarder i elektronikjätten. Även den norska oljefonden förlorar miljarder på raset, enligt lokala medier.

Sedan början av oktober har Apples aktiekurs fallit med 32 procent och elektronikjätten har under perioden tappat 352 miljarder dollar i börsvärde, motsvarande 3 175 miljarder kronor. I går, en halvtimme efter börsens stängning, varnade Apples vd Tim Cook marknaden att försäljningen för räkenskapsårets första kvartal väntas bli lägre och landa omkring 84 miljarder dollar, jämfört med den tidigare prognosen på 89–93 miljarder dollar. Detta är den första vinstvarningen i negativ riktning från Apple på nära 20 år.

I efterhandeln sjönk aktien med över 7 procent.

I Norge drabbas den norska oljefonden, som är Apples åttonde största aktieägare, av en miljardsmäll då man förlorade 5,3 miljarder kronor i samband med kursraset efter onsdagens besked, enligt DN.no.

Annons

Annons

I Sverige är det Sjunde AP-fonden som drabbas hårdast då Apple är fondens enskilt största innehav. Apple motsvarar 1,9 procent av fondens portfölj, enligt halvårssiffrorna för 2018. Marknadsvärdet på innehavet uppgick då till drygt 8 miljarder kronor.

Vid utgången av juni ägde även Fjärde AP-fonden 1,6 miljoner aktier som då hade ett marknadsvärde om drygt 2,7 miljarder kronor.

Andra AP-fonden ägde i slutet av juni 21 200 aktier i Apple som då hade ett marknadsvärde om 35,1 miljoner kronor.

Tredje AP-fonden ägde vid utgången av juni cirka 725 000, vilket då hade ett marknadsvärde om 1,2 miljarder kronor.

Första AP-fonden ägde vid utgången av juni Apple-aktier till ett värde om 763,2 miljoner kronor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Finansdagen – Fullsatt Grand Hôtel om hållbar finans

Göran Persson, styrelseordförande Swedbank. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
”Den ekonomiska hållbarheten hänger ihop med den sociala och miljömässiga hållbarheten”, sa Göran Persson från scen, som i vanlig ordning talade fritt utan manus. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen – mingel. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB. Stefan Sigemo/PWC.
SEB:s hållbarhetschef Marie Baumgarts varnar i sin dragning för att finansbranschen inte till fullo har ”prisat in” klimatets framtida utmaningar och kostnader. Av den anledningen kan finansbranschen ha en mycket stor klimatskuld, som långt ifrån alla i finansbranschen förstår eller tar hänsyn till. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Angelica Berg, hållbarhetschef, PWC. Stefan Sigemo/PWC.
PWC:s hållbarhetschef Angelica Berg konstaterar från scen att hållbarhet tidigare har setts som en kostnad och motpol till lönsamhet, vilket inte alls stämmer idag.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transp
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transparens. Och givet hur vårt kassaflöde ser ut – i ett företag där den sista pensionsutbetalningen nu är planerad till 2080-talet – blir det ingen konflikt i att maximera avkastningen och samtidigt vara hållbara.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått h
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått hantera utmaningar med koppling till hållbarhet. I företagens arbete är tidshorisonten typiskt sett för kort, medvetenheten om de negativa effekterna för dålig och informationsunderläget för stort.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.

Annons