Finans Nyhet

Antonov bekräftar: Vill bli delägare i Saab

Publicerad

”Förr eller senare sker det.”

Spyker Cars, som äger Saab Automobile, är på väg att sälja sportbilsverksamheten inom Spyker till ett brittiskt bolag som ägs av den ryske finansmannen Vladimir Antonov. Till TT säger Antonov att han även vill bli delägare i Saab.

– Det är en tidsfråga innan jag blir det. Förr eller senare sker det, säger han på telefon till TT, men vill inte vara mer exakt.

– Jag kan inte säga mer om det nu.

Annons

Redan kort efter Saabaffären var klar förra året framförde Antonov sin vilja att få komma tillbaka som ägare i Spyker, vilket även skulle göra honom till formell ägare av Saab. Indirekt är han redan en maktfaktor eftersom han lånat ut summor som motsvarar nästan 700 miljoner kronor för att Victor Muller skulle kunna slutföra Saabaffären.

General Motors har portat honom som ägare så länge bolaget har preferensaktier i Spyker, det vill säga till 2016.

Men Antonov tror att han kommer att släppas in. Han hänvisar till att både hans egen utredning och den utredning som Riksgälden lät det amerikanska utredningsföretaget Kroll göra inte hittade några bevis för att han varit inblandad i penningtvätt och annan brottslighet.

Annons

Hans förklaring till att han via bolaget CPP Global Holding Limited nu är på väg att köpa Spykers sportbilsverksamhet är att bristen på pengar är akut.

– Utan pengatillskott dör sportbilsbolaget. Därför måste bolagen delas upp, säger han.

Genom att sportbilsverksamheten lämnar börsen finns det inte längre någon insyn i vilka som investerar.

Annons

Tidigare under dagen skrev Spyker en avsiktsförklaring om att sälja verksamheten, enligt ett pressmeddelande från Spyker Cars.

Köpeskillingen är satt till 15 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 132 miljoner kronor, samt en tilläggsköpeskilling på 17 miljoner euro, motsvarande 150 miljoner kronor, som ska betalas senare.

Spykers sportbilsverksamhet är satt i pant för ett lån på 31 miljoner euro, motsvarande cirka 273 miljoner kronor, från Vladimir Antonov till Saabs styrelseordförande Victor Mullers eget bolag Tenaci. Lånet löper ut den sista april.

Om inte lånet kan betalas tillbaka har Antonov rätt att köpa bolaget.

Affären innebär att Spyker gör sig av med skulder och ränteutgifter, enligt pressmeddelandet. Dessutom ska man nu kunna fokusera helt på verksamheten i Saab Automobile.

Victor Muller ska sitta kvar som vd för Spykers sportbilsverksamhet tills en efterträdare är utsedd. Då ska han gå över till att bli styrelseordförande.

Victor Muller anser att ett renodlat Saab-bolag blir tydligare.

– Nu försvinner alla tvivel om att Spyker skulle ta Saabs tillgångar. Något som aldrig hänt, men det har hela tiden funnits ett orosmoln av tvivel runt oss, säger han.

Det påbörjade samarbetet mellan Saab och Spyker kommer däremot inte att påverkas av att bolagen skils åt finansiellt.

– På andra plan har märkena mycket att ge varandra. De kan till exempel säljas i samma bilhallar, säger Victor Muller.

Spykeraktien på Euronext i Amsterdam steg efter det att nyheten om den planerade affären offentliggjorts. Vid öppningsdags klockan 9 handlades aktien för 5,07 euro för att en timma senare ha stigit till 5,69 euro, upp drygt 12 procent.

Annons