Syna konkurs
Foto: Ratfink1973 från Pixabay
Konjunktur

Antalet konkurser ökar igen – restaurang, bygg hårdast drabbade

Efter flera månader med sjunkande konkurser ökade antalet konkurser markant i december. Restaurangbranschen toppade igen, för elfte gången i år.

 

Publicerad 2020-12-29

Antalet konkurser ökade i december med 14,5 procent nationellt jämfört med föregående år, framgår av ny statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. Covid-19-pandemin har drabbat Sveriges restaurangverksamheter hårt; under december hade branschen flest konkurser igen, precis som alla andra månaderna i år förutom februari.

Antalet konkurser avseende restaurangverksamhet uppgick till 50 i december (fram till 29 december). Byggande av bostadshus och andra byggnader  hade 33 konkurser och Arkitekt- och teknisk konsultverksamhet 21. Månadens samtliga 504 konkurser berörde minst 1 047 anställda personer. Företagen omsatte innan konkurs sammanlagt 1 800 191 000 kronor.

– Nu finns det en hel del som tyder på att vi står inför en ny besvärlig period. I december ökade antalet konkurser med hela 14,5 procent på riksnivå. Detta efter en förhållandevis lugn höst då antalet konkurser på riksnivå minskade tre månader i rad, säger Harald Stjerna, partner på Syna, i en skriftlig kommentar.

Han fortsätter:

– På helårsbasis har konkurserna i Sverige ökat med 2,5 procent under 2020 jämfört med 2019. Det kan tyckas vara en marginell ökning, men siffran innebär att över 6 400 företag försvunnit under året och med dem många tusen arbetstillfällen.

Hårdast drabbat under december var Västra Götaland med en ökning av antalet konkurser med nästan 30 procent. Detta kan jämföras med 5 procent i Stockholms län och 13,7 procent i Skåne.

– Förhoppningsvis kommer det vaccinationsprogram som nu är på gång att ge positiv effekt, så att livet så småningom kan återgå till det mer normala, till våren och sommaren, säger Harald Stjerna.

Platsannonser

Logga in