Finans Nyhet

Antalet börsnoteringar i Sverige upp med närmare 300 procent 2021

Börsklocka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Publicerad
Uppdaterad

En bra börsklimat och en fortsatt digitalisering är två av faktorerna bakom den rekordstora ökningen av antalet börsnoteringar i Sverige under det gångna året, enligt Baker McKenzie.

Marlene Sellebraten

Antalet börsnoteringar i Sverige har ökat med 296 procent under året, drivet av bland annat ett generellt bra börsklimat och en fortsatt digitalisering. Sammanlagt har hittills i år 111 IPO:er genomförts på Stockholmsbörsen, vilket är en ökning med 296 procent jämfört med 2020. Det samlade värdet på börsnoteringarna uppgår till 49 miljarder euro, vilket motsvarar en ökning med cirka 700 procent jämfört med 2020. Bakom den kraftiga värdeökningen stod ett antal riktigt stora börsnoteringar, så kallade mega-IPO:er. Det visar en analys från advokatbyrån Baker McKenzie.

– 2021 har varit ett otroligt aktivt år för börsnoteringar; antal noteringar, storlek på bolagen och det kapital som har tagits in, där årets sex första månader stod för den extra lyskraften. Då genomfördes även Sveriges fyra första SPAC IPO:er, säger Joakim Falkner, advokat, partner och head of Capital Markets, Europe, Middle East & Africa, Baker McKenzie, i en skriftlig kommentar.

Han fortsätter:

Annons

– Bedömningen är att börsen ger fortsatt höga värderingar, men vi har sett att inte alla kurser, på kort sikt, har kunnat upprätthållas. Det blir intressant att följa de bolag som noterades under 2021 på lite längre sikt, säger Joakim Falkner.

Flest börsnoteringar genomfördes inom tekniksektorn, följt av konsumentvaror, health care, industriföretag och därefter den finansiella sektorn. Och fem förvärvsbolag, Spac:ar (Special Purpose Acquisition Company), noterades under 2021.

– Vi får se hur SPAC-marknaden utvecklas under 2022. Helt klart är att marknadsutvecklingen i USA kommer att sätta ribban för övriga Europa, inklusive Sverige. Sannolikt kommer börsnoteringarna under 2022 även att få konkurrens från utländska SPAC:ar, som i allt större utsträckning har börjat titta på Norden för att genomföra förvärv, något som ju för SPAC:ar är en existentiell nödvändighet, säger Joakim Falkner.

Annons

>> ”Svårt riktigt motivera en bred flora av svenska Spac med alla dessa compounders”

>> SEC-chefen vill se nya spac-regler

Baker McKenzie räknar med att även 2022 blir starkt, med såväle nya IPO:er som processer som har skjutits upp från 2021.

– Vi bedömer även att utländska bolag framöver kommer att överväga Sverige som noteringsjurisdiktion, och vi ser även tillsammans med Nasdaq över tillämpliga regelverk för att i större utsträckning möjliggöra för detta, säger Joakim Falkner.

Annons