Finans Nyhet

Ännu ingen vinst för Luvit

Publicerad

Luvit AB reducerar sina kostnader och förbättrar resultatet men ligger fortfarande på minus.

På måndagen redovisade Luvit en omsättning om 14,1 miljoner kronor för helåret 2004. Det innebär en ökning med 40 procent jämfört med året innan. Kostnaderna reducerades med 31 procent, och resultatet för helåret förbättrades till -4,2 miljoner kronor (-18,7).

Trots det sjönk aktien med 6,32 procent till 4,45 kronor per aktie.

När E-utbildningsföretaget börsintroducerades i mars 2000 var förväntningarna skyhöga och aktiepriset översteg tidvis 300 kronor. Raset skedde under hösten 2000 och fortsatte under 2001. I november förra året köpte ledningen 450.000 aktier till en kurs om 4,58 kronor per aktie, vilket innebar en överkurs om 1,13 kronor per aktie.

Annons

– Vi tyckte det var en bra investeringen då, och det tycker vi fortfarande, säger Björn Christoffersson, vd sedan augusti 2003.

Luvit utvecklar mjukvara som stöd för nätbaserad utbildning, det vill säga tillhandahåller ett tekniskt och pedagogiskt verktyg för utbildning i nätbaserad form. Marknaden för den typen av produkter har varit seg och när Björn Christoffersson tillträdde som vd såg han som sin viktigaste uppgift att sänka kostnaderna.

– Det har vi gjort nu, och vi ser också att försäljningen ökar stadigt. Visserligen är konkurrenterna inom högre utbildning många och priserna är mycket pressade. Många gör egna system inom egna tekniska fakulteter, men av historien har vi lärt oss att fokusera på de stora företagen där kraven på leverantören är större.

Annons

Men när Luvit kommer att vända förlust till vinst vill han inte säga.

– Jag gör inga sådana prognoser.

Annons