Annika Falkengren har under sin mångåriga karriär i Wallenbergarnas SEB bland annat skaffat sig ett rykte som en hårding som får saker gjorda.
Bank

"Annika Falkengren vore briljant på vd-posten"

Realtid.se ställde frågan "vem vill du se som ny Danske Bank-vd" till en rad mer eller mindre välkända profiler i finansvärlden. Och de flesta som vi talat med vill se Annika Falkengren i rollen.

Uppdaterad 2018-09-20
Publicerad 2018-09-20

Danske Banks vd har tvingats avgå efter penningtvättskandalen i banken. Realtid.se frågade en rad branschprofiler vem deras drömkandidat är till posten.

Vem vill du se som ny Danske Bank-vd?

 

Claes Hemberg, tidigare välprofilerad sparkeonom på Avanza, och numera föreläsare:

– Det bör vara en kvinna. Bankvärlden är alldeles för gubbig och kvinnor underepresenterade i finansbranschen. Anställer du en kvinna i vd-rollen tar andra kvinnor kliv framåt i en organisation. Det har forskning visat. Poängen är att våga tänka bredare och inte bara anställa farbröder med slips.

Anna S Marcus, kommunikationschef på Skagen Fonder:
– Annika Falkengren vore briljant på posten. Hennes långsiktiga tänkande, entreprenöriella sinnelag och förmåga att balansera tradition med innovation är precis vad DB behöver.

Peter Utterström, advokat med expert- och specialkunskaper på anti-korruptionsområdet:
– Inte den blekaste aning. Det ska i alla fall inte vara en före detta compliance-chef. Det är betydelsefullt at vederbörande visar att man valt rätt person för att föra organisationen genom krisen, för bankens fortsatta framtid är väldigt styrd av hur omvärlden uppfattar dess agerande.

– Det är klassisk risk- och krishantering. Allt handlar om hur andra uppfattar att man agerar. Så det ska vara någon som säger att man tar det på allvar och att man ska vidta åtgärder. Det måste vara en handlingskraftig person som inte får ha en fläck på sin vapensköld. En rak och hederlig person.    

Åsa Wallenberg, fondchef för Storebrand Asset Management och vd för SPP Fonder:
– [Styrelseproffset, matematikern och tidigare storbolags-vd:n] Sarah McPhee. Hon är erfaren, kompetent person med hög integritet, rätt värderingar och sund etisk kompass som ledstjärna.

Stefan Fölster, nationalekonom och forskare:
– Igår fladdrade det förbi något om att Annika Falkengren var tillfrågad. En sådan person tycker jag vore jättebra. Hon har både den integritet energi och trovärdighet som krävs för att se till att reglerna efterlevs i ett dotterbolag. Men jag blev väldigt förvånad när jag såg det, för hon har ju hittat ett bra arrangemang i Schweiz, som jag inte tror hon lämnar i första taget.

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna:

– Annika Falkengren är en lämplig kandidat tror jag inte hon skulle tacka ja till ett sådant uppdrag även om hon fick frågar. Jag tror hon har är klar med vd-karriär inom bankvärlden. Annars tycker jag att hon lyckades bra under sin tid på SEB.

–  Men jag tror ändå att det måste bli en dansk. Blir det en vd med annan nationalitet är det som att danskarna inte kan reda ut sina problem själva. Att tillsätta en svensk vd är nog otänkbart. Det är i alla fall inte det första jag skulle göra som odförande i Danske. Man kan ju jämföra med Nordea som skapat viss irritation genom att flytta huvudkontor från Sverige till Finland, vilket gör det till ett finskt aktiebolag.

Platsannonser

Logga in