Centerledaren Annie Lööf deltog i en paneldebatt på Women in tech 2018 som kretsade mycket kring jämställdhet och metoo-upproret. Foto: David Gustavsson
Fintech

Annie Lööf: "Metoo är en revolution"

Sex av tio kvinnor i techbranschen har utsatts för sexuella trakasserier. Och närmare hälften har övervägt att lämna sektorn på grund av sexism. Det diskuterades i en paneldebatt på Women in tech i Stockholm på torsdagen. "Det finns ett före och ett efter metoo", sa Annie Lööf (C) som deltog i eventet.

Uppdaterad 2018-03-13
Publicerad 2018-03-08

Det var inledningsvis uppsluppen och taggad partystämning när Women in tech 2018 gick av stapeln för femte året i rad i stora salen på Folkets i Stockholm, på torsdagen den 8 mars som är den internationella kvinnodagen. Bakom eventet står en rad stora teknikbolag och medieföretag.  

Biljetterna till årets upplaga av Women in tech sålde slut på 120 sekunder. Folkets hus stora sal var fylld till bristningsgränsen med över 1.500 åhörare. Konferensen vill lyfta inspirerande kvinnor som är verksamma inom techsektorn, allt från entreprenörer och forskare till chefer. 

Dagen inleddes med att pr-stjärnan och entreprenören Linda Waxin – en av grundarna av rekryterings-startupen MatchingID – läste en text av spoken word-karaktär till suggestiv ambient-musik.

Pr-stjärnan och entreprenören Linda Waxin läste en dikt.
Foto: David Gustavsson

Texten hyllade alla kvinnor och kvinnliga entreprenörer som vågar satsa och utmana den mansdominerade techbranschen och det patriarkala näringslivet. Därefter klev Sanna Kalla och Rebecka Digervall från Pajala upp på scen. De utgör den punkgothiga synth- och elektropop-duon Magnetts, med tydligt politisk och feministisk profil. 

Moderatorerna Sabinije von Gafke och Anna Olin Kardell passade också på att hylla alla kvinnor på internationella kvinnodagen. Mellan talarna pumpade musik av bland annat Avicii och Zara Larsson ur högtalarna.

Över 1.500 åhörare var på plats på konferensen i Stockholm.
Foto: David Gustavsson

Eventet kretsade i år mycket kring metoo-rörelsen som tog sitt avstamp i filmindustrin i Hollywood, men som snabbt fick global spridning. I Sverige undertecknade tusentals i upprop i olika branscher mot sexism, trakasserier och sexuella övergrepp mot kvinnor.

Johanna Mannung tog initiativet till techbranschens svar på metoo-rörelsen med #teknisktfel. Totalt 1.139 kvinnor i teknikbranschen skrev under uppropet, som fick stort genomslag och innehöll hårresande berättelser om våld, trakasserier och diskriminering.

Mot bakgrund av det lät Women In Tech och det aktivistiska nätverket The Social Few att genomföra en undersökning bland sina 4.000 medlemmar. Den visar att sex av tio kvinnor i techbranschen har utsatts för sexuella trakasserier och fyra av tio har funderat på att lämna sektorn till följd av sexism och ojämlikhet. Och mer än sju av tio har fått höra nedsättande kommentarer, blivit utfrysta på jobbet, fått lägre lön eller utsatts för härskartekniker.

Detta diskuterades i ett panelsamtal med bland andra Centerledaren Annie Lööf, Johanna Mannung, initiativtagare till #teknisktfel  och Googles Sverigechef Anna Wikland.

– Under upproret fick vi in runt 500 berättelser och varje var så hemsk, men jag var inte alls överraskad, sådant här är vanligt, sa Johanna Mannung.

– 2017 var året när vi äntligen tog strid för jämställdhet. Jag är övertygad om att det finns ett före och ett efter "metoo". Det är en revolution och en gnista vi politiker måste ta vidare för att uppnå ökad jämställdhet, genom såväl lagar som opinionsbildning, sa Annie Lööf.

Hon betonade att det är en ledningsfråga. Chefer och ledningsgrupper i alla branscher måste kräva nolltolerens mot sexism och osund machokultur.

– Alla medarbetare ska känna sig trygga i att kunna uttrycka sina känslor och att de har stöd från sina chefer. Men ofta är det inte så. Därför har vi inom Centerpartiet skapat en visselblåsar-funktion [ett system där bland annat klagomål och anmälningar kan lämnas anonymt] för de som inte vågar gå till sin chef, sa Annie Lööf.