Annons

Annons

Animerad rättstvist för glatta livet

Sveriges ledande animationsstudio vinner över skaparen av Robin och Da Möb. Magnus Carlsson får inte en cent.

Da Möb heter en tv-serie som var populär för några år sedan. En humoristisk, animerad serie om en ganska hopplös hiphoptrio med samma namn.

SVT visade Da Möb åren 2002-2003 och seriens två skapare är Magnus Carlsson och Peder Ernerot.

Magnus Carlsson är även känd för sådana succér som Robin och De tre vännerna och Jerry. Han har också gjort den prisade videon till Radioheads låt Paranoid android.

Annons

Annons

Peder Ernerot känner svenskarna inte minst från 1990-talets raptrio Just D.

Happy Life Animation är Sveriges ledande animationsstudio och produktionsbolag för tecknad film. De förmedlar och exploaterar tecknat material – tv-serier och filmer, från Pettson och Findus via Sune och hans värld till Creepschool.

Magnus Carlsson har i flera år varit inblandad i utdragen tvist med Happy Life. Magnus Carlssons var anställd hos Happy Life Animation som vice vd, kreativ producent och ansvarig för animationsverksamheten från slutet av 1997.

Carlssons "happy life" upphörde 2001 och numera driver han bolaget Magnus Carlsson Production AB. Tvisten har gällt just Da Möb, som Carlsson och Ernerot skapat. Carlssons karakteristiska teckningar av de tre huvudkaraktärerna har varit tongivande för hela serien.

Arbetet med Happy Life gick dock inte friktionsfritt. Till slut träffades ett förlikningsavtal mellan Magnus Carlsson och produktionsbolaget. Ett avtal där en av de skriande punkterna var reglerandet av förfoganderätten över de här skapade Da Möb-karaktärerna.

2003 släppte Happy Life flera Da Möb-avsnitt på marknaden på vhs och dvd. Med filmerna följde Da Möb-illustrationer. Det var tatueringar och bakgrundsbilder till mobiltelefoner.

Magnus Carlsson svarade med att kräva Happy Life på 459.000 kronor. Detta för att produktionsbolaget inte i enlighet med god sed angivit att han är upphovsman. Carlssons bolag krävde Happy Life på 217.088 kronor för att i strid med avtalet ha tagit fram produkterna och exploaterat hans tecknade karaktärer utan godkännande från Carlssons bolag.

Men Magnus Carlsson får inte rätt. Hovrätten har fastställt tingsrättens dom och den gör som datorn i Little Britain: säger nej.

Tingsrätten säger att krav på medverkan endast kan ställas beträffande nyproduktioner. Och det är det inte i detta fallet, fastställs det.

Beträffande Carlssons rätt att stå med sitt namn som skapare på filmernas omslag fastställs att det finns inte någon god sed som kräver det.

Allt som behövs är att Magnus Carlssons namn är med i eftertexterna.

Istället får Magnus Carlsson Production AB ersätta Happy Lifes rättegångskostnader i hovrätten. Adjö till 77.350 kronor.

Medskaparen till Da Möb, Peder Ernerot, kallade sig Pedda P när han ingick i succétrion Just D under 1990-talet. Sedan dess har Ernerot bland annat gjort en del filmmusik, melodifestivallåtar och figurerat i musikkonstellationen Sverige.

Numera arbetar Peder Ernerot på reklambyrån Grey, "ett av världens ledande kommunikationsnätverk", med kunder från Nokia till gamla inofficiella Just D-sponsorerna Vin & Sprit.

Han ingick under gymnasietiden i ett band med Just D-kollegan Wille Crafoord och ingen mindre än HQ Banks förre vd Patrik Enblad.

Da Möbs röster gjordes av Magnus Uggla, Gustave "Gurra G" Lund och Jonas Leksell. Rocklegenden Iggy Pop har dykt upp som celeber, tecknad gäst i serien. När Iggys röst skulle dubbas till svenska var det Stefan Sundström som fick göra Da Jöb.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons