Finans Nyhet

Andnor skrämde media till tystnad

Publicerad

Förre TV 4-journalisten Ralph Rentzsch begär ut kvitton på socialminister Berit Andnors ersättningar från Riksdagen. Då skriver Andnor till tv- tidnings- och radioredaktioner i Jämtland: ”Syftet är säkerligen att misskreditera mig”. Hon hävdar att Rentzsch är aggressiv och att det handlar om personlig förföljelse. ”Jag har aldrig sett något liknande”, säger Per Åhlin, då nyhetschef för Östersund Posten.

– Ralph Rentzsch hade grävt fram några gamla resekvitton och Berit Andnor gillar inte att bli granskad.

Det är enligt Per Åhlin, då nyhetschef för Östersund Posten, förklaringen till ett brev som Berit Andnor skickade ut till chefredaktörerna på Östersund Posten, Länstidningarna, cheferna på Mitt-Nytt, TV 4 och Radio Jämtland i november 2001.

Även Henry Svensson, då chef för TV 4 i Jämtland, tycker att Berit Andnors brev var mycket egendomligt.

Annons

– Det var mycket ovanligt. Jag kan inte påminna mig om att jag stött på något liknande förut, säger Henry Svensson.

Försökte tysta Rentzsch

Realtid.se har tidigare skrivit om den före detta TV 4-journalisten Ralph Rentzsch som startade Fru.nu, en äktenskapsförmedling där uzbekistanska män och kvinnor kan söka kontakt med potentiella partners i Sverige.

Debatten som följde blev het. Berit Andnors sambo, nuvarande AMS-chefen Bo Bylund, skrev ett debattinlägg som tidningarna i Jämtland vägrade att publicera. Dåvarande vice statsministern Margareta Winberg lovade att betala böter om Ellen Hyttsten, då landstingsdirektör, blev fälld för förtal av Ralph Rentzsch i tingsrätten. Och nu har Realtid.se erfarit att Berit Andnor också med olika medel försökte tysta journalisten Ralph Rentzsch, och att hon försökte skrämma sina partikamrater till tystnad och efterforska ”vilken socialdemokrat som lämnat ut hemlig handling (Bo Bylunds brev, red anm) till Ralph Rentzsch”.

Annons

Brevet

I november 2001 hade Berit Andnor, som då var socialdemokratisk riksdagsledamot och partidistriktets ordförande i Jämtland, fått veta att Ralph Rentzsch begärt ut diverse kvitton från Riksdagen som rörde Andnors ekonomiska ersättningar. Hon skrev då ett brev till länets nyhetsredaktioner:

”I maj i år uppstod det en debatt i länet med anledning av Ralph Rentzsch´ hemsida www.fru.nu… Detta har lett till häftiga reaktioner från Ralph Rentzsch´ sida. Förutom en mycket aggressiv hållning mot oss som enskilda personer bedriver han mer eller mindre en personlig förföljelse av oss i syfte att på något sätt kunna misskreditera oss. Han har tidigare under hösten samlat in information rörande Jeanette och Ellen… Han har även polisanmält Ellen”

”Ellen” är alltså Ellen Hyttsten, den dåvarande landstingsdirektören som anklagade Ralph Rentzsch för trafficking på Jämtlands läns landstings hemsida, något som åklagare Stig Andersson bedömde så allvarligt att han bestämde sig för att åtala Ellen Hyttsten för förtal.

Annons

”Ralph Rentzsch har nu också hos riksdagen begärt in uppgifter om mina ekonomiska ersättningar. Syftet är säkerligen att försöka misskreditera mig. Jag har givetvis inget att dölja. Däremot förväntar jag mig att Rentzsch kommer att försöka vinkla materialet till något annat.”

Per Åhlin, som dåvarande var nyhetschef för Östersund Posten, säger sig aldrig har upplevt något liknande.

– Att en politiker, och hon var dessutom riksdagsledamot då, skickar ett brev för att försöka förekomma en granskande journalist, det är anmärkningsvärt. Hon försökte sabba hans grej helt enkelt.

– Det här bekräftade bara vad vi redan visste om Berit Andnor, att hon har en väldigt konstig syn på sin position och att hon är en person som vi måste se upp med. Vi försöker hålla vårt förhållande till henne strikt professionellt, säger Per Åhlin.

Henry Svensson, dåvarande chef för TV 4 i Jämtland håller med:

– Det var mycket ovanligt. Jag kan inte påminna mig om att jag stött på något liknande förut, säger Henry Svensson.

Mellannorrlands Frilansklubb inom Journalistförbundet skrev i maj 2002 ett brev adresserat till Berit Andnor:

”Detta kan endast tolkas som ett försök att hindra en journalist i dennes granskande uppdrag.”

Men trots att redaktörer och nyhetschefer reagerade starkt, har Berit Andnors agerande hitintills förblivit oomskrivet i media.

”Riksdagens underrättelsetjänst”

Och Berit Andnor nöjde sig inte med att försöka kontrollera medierna.

Under en radiointervju den 8 april förnekade Berit Andnor att hon kände till det brev som sambon Bo Bylund skrivit trots att hon skickat ut det till sina partikamrater via sin egen riksdagsmejladress. Enligt uppgift till Mellannorrlands Frilansklubb ska Berit Andnor något senare, på ett möte med ledande socialdemokrater i länet, ha hållit ”räfst och rättarting” i saken. Andnor ska bland annat ha försökt ta reda på vilken socialdemokrat som lämnat ut ”hemlig handling” (Bylunds brev, red anm) till Ralph Rentzsch.

Vid mötet ska Andnor också ha uppgivit att hon på grund av ”förföljelsen” från Ralph Rentzsch kontaktat ”Riksdagens underrättelsetjänst”, som hon uttryckte det. Denna ’underrättelsetjänst’ skulle möjligen kunna vara Riksdagens säkerhetsavdelning.

– Om hon faktiskt gått till ”Riksdagens underrättelsetjänst” vet jag inte, men även om hon bara hävdade det, så är det helt otroligt. Jag kan inte se det på annat sätt än att hon försökte misskreditera Ralph Rentzsch och skrämma oss. Hon skulle minsann ha reda på vem av oss som hade läckt. Men jag menar, brevet var ju offentligt, säger en partikamrat till Realtid.se som var närvarande på mötet men som inte vill framträda med namn.

Mellannorrlands Frilansklubb skrev med anledning av mötet:

”Vi vill också påpeka det olämpliga i att efterforska källan i ett journalistiskt material. Det är i Sverige, om vi nu måste påminna en riksdagsledamot om det, förbjudet att efterforska vem/vilka som lämnat ut handlingar. Sammanfattningsvis vill vi säga att det är en grundlagsskyddad rättighet att journalister tillåts arbeta utan att de utsätts för misskrediterande behandling och/eller utsätts för hot om att säkerhetsstjänst ska kopplas in.”

Annons