FinansNyhet

Analytiker: Storbritannens BNP-nedgång i april bör tas med “nypa salt”

Publicerad

Storbritanniens BNP sjönk i april jämfört med mars, vilket försvagade det brittiska pundet mot den amerikanska dollarn. Men enligt Stefan Mellin, valutaanalytiker på Danske Bank, innehåller månadssiffrorna en stor osäkerhet. 

olof swahnberg

BNP i Storbritannien föll med 0,4 procent i april jämfört med mars och var svagare än analytiker hade väntat. På årsbasis ökade dock Storbritanniens BNP med 1,3 procent, lägre än ökningen med 1,9 procent i mars.

Stefan Mellin har inte analyserat dagens brittiska statistik, men säger ändå att månadsdata över BNP bör tas med en nypa salt.

– Min uppfattning är att det är månadssiffror som är hoppiga. Marknaden reagerar på det men jag tycker ändå att man ska ta det med en nya salt, det måste vara en stor osäkerhet. Min erfarenhet är att de är ganska hoppiga, men med brasklappen att jag inte tittat på detaljerna.

Annons

– Det blir nästan per automatik en hoppighet när siffrorna kommer på månadsbasis. De har börjat med samma sak i Norge, även där har vi sett att siffrorna är ganska hoppiga.

 

Annons