Finans

"Amorteringskravet kommer inte tillbaka"

Amorteringsundantag börjar gälla från och med i dag. "Jag tror inte att amorteringskravet kommer tillbaka," säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Uppdaterad 2020-04-14
Publicerad 2020-04-14

Undantaget innebär att banker nu har möjlighet att ge både nya och befintliga bolånetagare undantag från kravet på amortering. Undantaget ger bolånetagarna ökat ekonomiskt handlingsutrymme i den osäkra tid som spridningen av coronaviruset medför.

Beslutet av FI:s styrelse innebär att bolåneföretagen från och med i dag har möjlighet att ge både nya och befintliga bolånetagare ett tidsbegränsat undantag från kravet på amortering. Undantaget gäller amorteringsbetalningar fram till och med 31 augusti 2021. För nya bolånetagare gäller att banken i sin kreditbedömning vid lånetillfället ska se till att det finns utrymme för amortering även om undantag medges. Senast i slutet av april 2021 kommer FI att kommunicera om det datumet ska fortsätta gälla eller om då rådande omständigheter innebär att perioden behöver förlängas.

"Då var det beslutat. Man öppnar redan nu för en förlängning. Jag tror inte att amorteringskravet kommer tillbaka," skriver Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold i ett inlägg på Twitter.

För Realtid utvecklar Joakim Bornold sin bedömning: 

– Om ett år kommer vi inte att vara i närheten av den glödheta marknad som vi var då amorteringskravet infördes.

– Dessutom är det inget bra instrument. Det är trubbigt och slår fel. Det tror jag nästan att även Finansinspektionen har insett. Allra viktigast nu är att få fart på konsumtionen. Så därför tror jag inte att amorteringskravet alls kommer att komma tillbaka.

 

Platsannonser

Logga in