Sindre Invest. Foto: Sindre Invest.
Sindre Invest. Foto: Sindre Invest.
Konjunktur

AMF, SEB och Wallberg satsar 3,5 miljarder på coronastöd

AMF, SEB och Wallenbergstiftelserna med FAM i spetsen investerar 3,5 miljarder kronor i Sindre Invest AB. Bolaget ska stötta svenska företag som behöver kapital för att ta sig ur coronakrisen.

Publicerad 2020-06-15

Enligt ett pressmeddelande går AMF in med 2 miljarder kronor i Sindre. SEB:s andel blir 1 miljard kronor, varav SEB Pension & Försäkring bidrar med 100 miljoner kronor. Tillkommer gör personal och kompetens.

FAM och Wallenbergstiftelserna investerar en halv miljard kronor tillsammans. FAM står för 400 miljoner kronor.

– Investeringen i Sindre ger oss en möjlighet att bidra till att företag med sunda affärsmodeller ges finansiella förutsättningar att ta sig igenom en svår period, säger Håkan Buskhe, vd på FAM i ett presskommentar.

– Den bild vi möter är att många företag kämpar på med hjälp av statliga stödprogram och kreditlättnader. Det fungerar under en period, men vår bedömning är att många företag kommer att behöva mer riskkapital för att överleva och övervintra krisen. Syftet med Sindre är att vara en bro från nu till en bättre framtid, säger Jan Amethier, som lämnar SEB för att tillträda som vd i Sindre AB.

Birgitta Stymne Göransson blir styrelseordförande för Sindre. Hon är även styrelseordförande i Industrifonden och BCB Medical.

Platsannonser