Bank

AMF säger nej till Nordeas Finlandsflytt

Pensionsbolaget AMF kommer rösta nej på bolagsstämman till förslaget att flytta Nordeas huvudkontor från Sverige till Helsingfors i Finland.

Publicerad 2018-03-09

På bolagsstämma som går av stapeln torsdagen den 15 mars ska frågan om Nordeas flytt av huvudkontoret till Helsingfors och moderbolagets säte till Finland slutligen avgöras.

AMF:s representant på stämman kommer att rösta nej till flytten, skriver bolaget i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

– Vi anser inte att det som anförts som huvudargument, en lägre resolutionsavgift, är en tillräcklig grund för att fatta ett så viktigt beslut. Vi har uppmärksammat det positiva beskedet om att svensk bolagskod ska följas även efter en eventuell flytt, och förstår att det kan finnas positiva aspekter med att uppfattas som en europeisk bank. I dagsläget anser vi dock inte att detta sammantaget ur ett aktieägarperspektiv väger tillräckligt tungt för att säga ja till förslaget, säger Javiera Ragnartz, kapitalförvaltningschef på AMF, när hon motiverar pensionsbolagets beslut att rösta nej.

AMF ägde i slutet av februari 1,6 procent av Nordeas aktiekapital, enligt ägartjänsten Holdings.

Platsannonser