Konjunktur

Amerikanskt BNP upp 3,5 procent

När tredje kvartalet rapporterades i dag, visar det på en fortsatt stark ekonomi i USA. Den årliga tillväxttakten beräknas nu till på 3,5 procent.

Uppdaterad 2018-10-26
Publicerad 2018-10-26

Det senaste kvartalet visar på en årlig BNP-tillväxttakt på 3,5 procent i världens största ekonomi, handelskrig och börsoro till trots. 

Privatkonsumtionen gav ett BNP-bidrag på 2,69 procentenheter, medan bidraget från nettoexporten var minus 1,78 procentenheter, enligt nyhetsbyrån Direkt. 

I dag släppte amerikanska handelsdepartementet sitt första estimat för tredje kvartalet. Resultatet slog Wall Streets förväntningar på 3,3 procents BNP-tillväxt, skriver Financial Times.

Däremot är det en inbromsning i förhållande till andra kvartalets starka 4,2 procent. Första kvartalet låg tillväxten på 2,2 procent. Sammantaget visar siffrorna nu på en årlig tillväxt på 3,5 procent i världens störtsa ekonomi.

De starka siffrorna ett resultat av amerikanska konsumenter öppnat plånboken. Konsumtionen står för två tredjedelar av den amerikanska ekonomin och har under det tredje kvartalet vuxit med fyra procent, den högsta takten som noterats de senaste fyra åren.

Även statens utgifter har ökat med 3,3 procent vilket är den högsta ökningen sedan 2016. 

Däremot föll exporten med 3,5 procent mitt i det pågående handelskriget mellan USA och Kina.

Skattelättnader, lönehöjningar och bättre arbetsmarknad har bidragit till den ökande konsumtionen och tillväxten i USA.

 

Platsannonser

Logga in