Annons

Annons

Amerikanska börsen stiger efter jobbsiffror

Ny amerikansk lönestatistik visar på en dämpad lönetillväxt som minskar inflationstrycket. USA-börserna lyftet uppåt på rapporten.

Den amerikanska jobbstatistiken, som publicerades före börsöppningen i New York, skjutsar börserna uppåt. Dow Jones, S&P500 och Nasdaq lyser alla grönt i den inledande handeln.

Antalet sysselsatta i USA ökade med 145 000 personer i december och arbetslösheten uppgick till 3,5 procent, samma procent som månaden innan, skriver Bloomberg News.

– Den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas väldigt starkt. Jag noterar att sysselsättningsgraden för de som är mellan 25 och 54 år är den högsta sedan juni 2001, säger Andreas Wallström, Global chef Swedbank Makroanalys.

Annons

Annons

Den totala arbetskraften uppgick till 164,556 miljoner i december i jämförelse med 164,347 miljoner föregående månad. 

– Jag har läst att vissa beskriver rapporten som under förväntan men jag tycker inte att det är lika illa som det beskrivs. De underliggande signalerna tyder på att den amerikanska arbetsmarknaden mår väldigt bra just nu, säger Andreas Wallström, Global chef Swedbank Makroanalys.

Lönetillväxten landade på blygsamma 0,1 procent i december. Väntat var en ökning om 0,3 procent, enligt Bloombergs analytikerprognos. På årsbasis har lönerna stigit med 2,9 procent i jämförelse med analytikernas förväntan om 3,1 procent. 

 Andreas Wallström, Global chef Swedbank Makroanalys. Foto: Swedbank.
 Andreas Wallström. Foto: Swedbank.

– Jag uppmärksammar att lönetillväxten är dämpad. Det signalerar att inflationstrycket kommer minska men jag tror inte att FED ligger sömnlösa över detta, säger Andreas Wallström, global chef Swedbank Makroanalys.

Andelen av befolkningen som ingår i arbetskraften uppgick till 63,2 procent. Siffran är oförändrad från föregående månad.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons