FinansNyhet

Amerikansk jättefond väcker oro kring företagslån

Den före detta chefen för amerikanska centralbanken, Janet Yellen, är en av rösterna i en kör av investerare som allt oftare ringer i larmklockan om de sämre och svagare kreditvillkoren vid hög belåning.Den före detta chefen för amerikanska centralbanken, Janet Yellen, är en av rösterna i en kör av investerare som allt oftare ringer i larmklockan om de sämre och svagare kreditvillkoren vid hög belåning.
Den före detta chefen för amerikanska centralbanken, Janet Yellen, är en av rösterna i en kör av investerare som allt oftare ringer i larmklockan om de sämre och svagare kreditvillkoren vid hög belåning.
Publicerad

Reglerna kring långivning till mellanstora amerikanska företag är alldeles för urvattnade. Nya problem i en av KKR:s lånefonder riktar uppmärksamheten på osäkerheter i kreditfonderna, inte minst hur de värderar ”vinst”.

En lånefond värderad till 2 miljarder dollar har tappat mer än 25 procent i värde sedan riskkapitalbolaget KKR tog över. Det skriver Financial Times.

Fonden Franklin Square Investment Corp köptes över från Blackstone, ett annat framgångsrikt riskkapitalbolag. Fonden fick det nya namnet FS-KKR.

Fondens problem pekar på stora utmaningar för den amerikanska marknaden för lån till mellanstora företag. Det visar också att de två giganterna på riskkapitalmarknaden, KKR och Blackstone, har olika sätt att se på investeringar som gjordes under kreditboomen. Problemen med fonder som FS-KKR kommer särskilt när investerare och centralbanker varnar för att lånevillkoren har lättats upp för mycket.

Annons

KKR har skrivit ner fem stora investeringar sedan fonden övertogs. Bland annat Themasys, en tillverkare av värmeväxlare i Buffalo som inte kunde betala räntorna i höstas och inte har kunnat refinansiera sina lån som förfaller nästa år. KKR värderar nu ned Themasys underordnade lån från 112,8 miljoner dollar i juni till 72,4 miljoner dollar.

Ett annat företag som misslyckats är Global Jet, ett leasingbolag för privatflyg där 13 miljoner dollar i lån utraderades.

Befattningshavare på Blackstone godkände en gång i tiden dessa lån, men nu har KKR ansvaret att samla in pengarna och omvärdera lånens värde – och KKR har en mycket mer negativ syn på krediter.

Annons

28 procent av lånen finns nu på en bevakningslista, vilket betyder att lånen följs upp kontinuerligt och att det finns risk att pengarna går förlorade. KKR anses i sammanhanget vara mer konservativt än Blackstone när de bedömer risk.

Det trendmessigt intressanta är att privata långivare – som fonden FS-KKR – har blivit avgörande för krediter till mellanstora amerikanska bolag. Detta sedan tillsynsmyndigheterna skjutit bort bankerna från denna typ av långivning. Myndigheterna ansåg att bankförlusterna historiskt blivit för stora inom området.

Den före detta chefen för amerikanska centralbanken, Janet Yellen, är en av rösterna i en kör av investerare som allt oftare ringer i larmklockan om de sämre och svagare kreditvillkoren vid hög belåning.

Annons

Långivare har numera en mer svävande definition av begreppet ”vinst” när de ska utvärdera ett bolags finansiella status, enligt jurister som Financial Times har pratat med. Sekundära bolag får ta på sig mer skuld än vad som traditionellt har ansetts klokt. Så mycket som 70 procent av skulderna paketeras nu utan de starka kreditvillkor/covenants som skulle tillåta långivarna att ta över bolagen om bolagen inte presterar vad de ska.

Aktierna i FS-KKR:s fond föll med 29 procent mellan april till mitten av december när fonden gick samman med en annan fond – vilket försvårar jämförelser i framtiden.  

Oroväckande är samtidigt att fonder av den här typen är känsliga för högre räntor och sämre konjunktur.

Annons