Riskkapital

Amazon startar riskkapitalbolag för att uppnå klimatmål

E-handels- och techjätten Amazon lanserar en intern riskkapitalfond värd 2 miljarder kronor. Syftet är att snabba på omställningen till en värld med inga koldioxidutsläpp.

Publicerad 2020-06-23

Amazons fond ska heta Climate-Pledge Fund, ungefär klimatlöftesfonden, och ska investera i en sektorer som transport, energi, batterilagring, tillverkning, livsmedel och lantbruk. Det skriver flera olika tidningar idag, bland annat Business Wire och Dagens Industri.

Amazons mål med fonden är att göra bolaget klimatneutralt och koldioxidfritt senast år 2040. Investeringarna ska riktas mot klimatpositiva verksamheter som minskad oljeanvändning och återplantering av skog.

Det hela ingår i ett större initiativ, Climate Pledge, som startades förra året av Amazon och Global Optimism. Det syftar till att uppnå Parisavtalets mål om noll koldioxidutsläpp tio år i förväg. Verizon, Reckitt Benckiser (RB) och Infosys har nyligen ansluttit sig till klimatlöftet.

De 2 miljarder dollar som nu läggs i projektet kommer att växa över tid.

Microsoft har redan en liknande fond, som avsatt 1 miljard dollar. Flera andra stora bolag har liknande initiativ, bland annat ett antal olje- och gasbolag.

Platsannonser