Finans Nyhet

Amazon planerar eget bankkonto för sina kunder

Allt fler techjättar ger sig in på finansområdet. Nu vill Amazon utveckla ett eget bankkonto för sina kunder. Bildkälla: Pixabay
Publicerad

Techjätten vill ta fram en egen bankkontolösning – i samarbete med JP Morgan Chase, skriver FT. Men expert varnar för att det kan bli storbankens undergång och jämför med Netflix framgångar.

Realtid.se

Avtalet skulle på allvar sammanföra USA:s största bank med landets största e-handelsplattform.

Planerna, som än så länge är på ritbordet, handlar om att utveckla checkkonton för Amazon-kunder. Amazon, med huvudkontor i Seattle, vill locka fler yngre personer som saknar bankkonto.

Techgiganten vill i nuläget inte bli bank – utan är istället främst intresserad av att samarbete med andra storbanker, enligt Financial Times. Enligt Wall Street Journal för bolaget därför samtal med flera banker, bland annatVirginia-baserade banken Capital One.

Annons

Amazons lösning ska påminna om Paypals checkkonto-liknande tjänst. Köp på nätet skulle därmed kunna genomföras utan någon större bankinblandning.  

– [Det] är exempel på stora techbolag som inte bara ser på finans[tjänster] som ett tilläg för att driva handel på e-handelsplattformar, utan kanske även som ren kärnverksamhet, säger David Klein, vd för Common Bond, en kreditplattform i New York, till FT.

Samma sak torde gälla även för Apple, Facebook och Google, tror han.

Annons

– Data och finans jobbar väldigt bra ihop, och om du har teknologi för det och sedan applicerar det [på din affär] kan det bli väldigt attraktivt, oavsett om [techföretagen] vill bli finansbolag själva eller om de vill sno inkomster från befintliga finansaktörer, säger David Klein.

Brendan Dickinson – delägare på riskkapitalbolaget Canaan Partners som investerar i unga startups – tycker att JP Morgan noga ska överväga ett eventuellt samarbete med Amazon. Dels av styrkemässiga skäl. Techbolagets marknadsvärde på utestående aktier är nästan dubbelt så stort som banken: 732 miljarder dollar, jämfört med JP Morgans 393 miljarder dollar.

– På kort sikt är jag säker på att ett sådant avtal och en sådan affär [mellan parterna] är finansiellt lukrativt. Men på längre sikt kan det bli som för de filmstudios som partnade upp med [digitala serie- och filmplattformen] Netflix för att distribuera sina [film]kataloger. Det var bra pengar till en början [för filmbolagen] men ledde också till att [Netflix] börja undergräva deras existens [då filmplattformen i dag exempelvis gör många egna högkvalitativa tv-produktioner], säger Brendan Dickinson till FT.

Annons

Amazon har dock varit tydligt med att man vill agera som partner till banker – och inte som utmanare. Bolaget samarbetar dessutom redan med JP Morgan på vissa områden. Nyligen inledde de tillsammans exempelvis ett partnerskap med Berkshire Hathaways egen retailbank-verksamhet. Samarbetet kretsar kring Amazons kortlösningar för e-handel, rapporterar FT.

Bolaget har också en egen betallösning vid namn Amazon Pay som konkurrerar med Klarna i USA. Men tjänsten har liksom Klarnas motsvarighet haft begränsad framgång i landet.

Annons