- Publicerad
- Uppdaterad
Altor ser ut att gå miste om en miljardvinst när den norska konkurrensmyndigheten stoppar DNB:s köp av börsnoterade SBanken. Lannebo fonder, som också var storägare, har däremot redan hunnit sälja sina aktier till DNB.
Torbjörn Isacson
På tisdagen kom beskedet att den norska konkurrensmyndigheten stoppar den norska storbanken DNB:s köp av den digitaliserade uppstickaren Sbanken. Ett preliminärt besked i samma riktning gavs redan i augusti.
Konkurrensmyndigheten skjuter framför allt in sig på att ett uppköp skulle försämra konkurrensen på fondmarknaden, som berör många norska sparare. Detta trots att fondverksamheten uppges stå för cirka 3 procent av Sbankens verksamhet.
– Allt som var kopplat till vanliga banktjänster, som bolån, kort, betalningar och insättningar var klarerat. Därför är det överraskande att de menar att en så liten tuva kan välta ett så stort lass, skriver DNB:s koncernchef Kjerstin Braathen.
– Jag ser det som en stor tuva, svarar konkurrensdirektören Lars Sørgard.
Redan i samband med att budet lades framfördes en hel del kritik från bankkunder på olika sociala medier i Norge. Oron från början gällde dock främst bolånen.
DNB har senaste tiden lagt fram olika förslag till lösning, som inte varit tillräckliga för konkurrensmyndigheten. Bland förslagen ska ha funnits en försäljning av en stor del av fondverksamheten. Banken har nu 15 dagar på att sig att komma med ett eventuellt överklagande. I så fall kan processen dras ut till i maj nästa år.
Tidigare har Finansdepartementet godkänt affären.
DNB hade redan i juni säkrat stöd från ägare till drygt 90 procent av aktierna i Sbanken, vilket skulle ha öppnat för tvångsinlösen.
Sbanken lanserades av Skandia Liv under namnet Skandiabanken år 2000. Största ägare är sedan fem år Harald Mix riskkapitalbolag Altor med 25 procent av aktierna. Altor köpte den posten för 1,2 miljarder kronor, och DNBs erbjudande värderade innehavet till 2,7 miljarder kronor.
– Vi är självfallet besvikna över utfallet, säger Herman Korsgaard, direktör på Altor, till norska Dagens Näringsliv.
– Oavsett detta kommer vi att fortsätta att stötta Sbanken med samma engagemang och fokus som vi gjort under våra fem år som ägare.
Lannebo fonder var tidigare näst största ägare med 4,6 procent av aktierna, men sålde en del av innehavet i början på förra året. I samband med uppköpserbjudandet var Lannebo fjärde största ägare med 3,9 procent av aktierna. Lannebo fonders kommunikationschef Viktor Ström säger till Realtid att fondförvaltaren redan sålt sina aktier till DNB, och ska därmed med andra ord inte påverkas av konkurrensmyndighetens besked.
En annan av de större ägarna i Sbanken var i samband med budet Kim Wahl, som 1989 grundade Industrikapital, numera IK, tillsammans med Harald Mix och Björn Savén.
Ända sedan konkurrensmyndigheten kom med sitt preliminära besked i augusti har Sbanken-aktien handlats till under budkursen på 108,85 norska kronor, och aktien föll under tisdagsförmiddagen ytterligare till 93,20 kronor.