FinansNyhet

Altor: “Ingen anställd eller enhet kan hållas skyldig”

Konkursen i det danska bunkerrederiet OW Bunker förväntas leda till ett långt rättsligt efterspel som inkluderar stämningsprocesser.
Publicerad

”Domen mot Lars Møller stärker snarare vår syn att ingen Altor-anställd eller Altor-enhet kan hållas skyldiga för de förluster som drabbat anställda, kunder och aktieägare.” Så kommenterar nu Altor onsdagens danska dom i OW Bunker-härvan.

Andreas Henriksson

Tingsrätten i Ålborg dömde på onsdagen den tidigare OW Bunker-anställde Lars Møller till 1,5 års fängelse för hans inblandning i bunkerrederiets konkurs strax efter att bolaget börsnoterades 2014.

Men veckans dom är bara det första steget i det rättsliga efterspelet. 2019 eller 2020 kommer de omfattande stämningarna mot bland andra Altor och Carnegie för deras inblandning i härvan att tas upp.

Altor har tidigare valt att inte kommentera de pågående processerna, men säger nu efter domen att ett par saker är tydliga:

”Danska Finansinspektionen beslutade 2016 att inte driva något ärende för brott av prospektreglerna, samt att rätten i Aalborg har funnit den tidigare VDn för Dynamic Oil Trading Lars Møller skyldig för ”having disregarded his duty to manage the assets of another” och “that the loss had led to the bankruptcy of the group.”

”Vi förstår att domen mot Lars Møller fortsatt kan överklagas men slutsatserna är ändå helt i linje med våra egna slutsatser som vi fört fram i de civilrättsliga processerna. Domen mot Lars Møller stärker snarare vår syn att ingen Altor-anställd eller Altor-enhet kan hållas skyldiga för de förluster som drabbat anställda, kunder och aktieägare”, skriver Altors informationschef Tor Krusell i en kommentar till Realtid.se.

N360/Torbjörn Isacson

Annons