Annons Annons
Mona Stenmark och Mikael Engvall är förvaltare på Carnegie Fonder.

"Allt tightare spreadar"

Vi noterade en fortsatt stark marknad för emittenter på tillväxtmarknader under augusti månad. Parallellt med tightare kreditspreadar kunde vi samtidigt observera något högre amerikanska marknadsräntor vilket dämpade utvecklingen något, skriver förvaltarna Mona Stenmark och Mikael Engvall.

Uppdaterad 2016-09-09
Publicerad 2016-09-09

Sakta men säkert stiger förväntningarna om att den amerikanska centralbanken kommer att höja räntan och i ett tal i slutet av augusti sa centralbankschef Janet Yellen att argumenten för en höjning av FED-funds-räntan stärkts de senaste månaderna.

Efter en period med stark utveckling har vi sålt av vårt innehav i ryska Transneft då vi tycker att vi nu får för dåligt betalt fram till att krediten förfaller. Samtidigt har vi köpt en senior kredit i Bank of Georgia som är en ledande bank i Georgien. Vi får omkring 5,5 procent i USD-yield, vilket vi tycker är bra, även beaktat de geopolitiska risker som finns i regionen.

Den överlag starka utvecklingen till trots så ser vi oftare en politisk turbulens på tillväxtmarknader än på mer etablerade marknader. För att nämna några exempel så har vi under sommaren sett en dramatisk utveckling i Turkiet, en fortsättning på följetongen kring korruption och skandaler i Brasilien och en alltjämt ansträngd relation mellan Ryssland och Ukraina.

Den senaste i raden av politiska utspel, och som även i viss mån påverkat marknaden lokalt, rör den sydafrikanska finansministern Pravin Gordhan. Han anklagas för inblandning i en illegal övervakningsenhet som ska ha inrättats inom den sydafrikanska skattemyndigheten. Vi har ca 5 procent i sydafrikanska krediter och noterade en något svagare utveckling för dessa i slutet av augusti jämfört med hur övriga portföljen utvecklades.

Under augusti steg Carnegie Emerging Markets Corporate Bond som helhet med 0,28 procent och även om tightare kreditspreadar bidrar till en lägre yield erbjuder krediter på tillväxtmarknader alltjämt förutsättningar till en positiv avkastning.

Då stora delar av omvärlden präglas av negativa räntor och än tightare kreditspreadear är tillväxtmarknader något som tilltalar många investerare. Med det sagt vill vi inte skruva upp förväntningarna alltför mycket inför hösten och har svårt att se en lika stark utveckling som vi sett hittills under året. 

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in