FinansNyhet

Allt fler svenska dollarmiljonärer

Foto: Pixabay
Publicerad

Men tillväxttakten lägre än tidigare. "Tecken på stagnation."

David Gustavsson

Förra året fanns det 100.000 dollarmiljonärer i Sverige – en ökning med nänstan elva procent, jämfört med 2014. Det framgår av en ny rapport från Capgemini.

– Sveriges BNP­-tillväxt på 4,2 procent, en positiv börsutveckling på nära 7 procent och fortsatt stigande prisutveckling på fastighetsmarknaden bidrog till ökningen av svenska dollarmiljonärer under 2015, säger Johan Bergström, Head of Financial Services på Capgemini Consulting, i en kommentar till rapporten.

Ändå var tillväxttakten lägre i fjol än året innan. Capgemini tror att den utvecklingen kan fortsätta även i år sett till den svagare utvecklingen på börsen och bostadsmarknaden under årets första halva, jämfört med motsvarande period 2015.

Annons

– Vi ser nu tecken på stagnation både i Sverige och i världen, säger Johan Bergström.

Globalt fanns det totalt över 15 miljoner dollarmiljonärer, en ökning med nästan fem procent, medan deras totala globala förmögenhet steg med fyra procent till till 58,7 biljoner dollar.

Asien och Stillahavsområdet har för första gången flest dollarmiljonärer i undersökningen. Där blev de fem miljoner stycken och därmed tio procent fler. Tillsammans hade de 17,4 biljoner dollar i samlad förmögenhet.  I Nordamerika ökade dock antalet dollarmiljonärer bara med två procent. 

Annons

De senaste tio åren har de riktigt rikas samlade förmögenhet fyrdubblats. Med dagens tillväxttakt beräknas den uppgå till 100 biljoner dollar år 2025, enligt Capgemini. 

Asien och Stillahavsområdet väntas stå för närmare hälften av världens rikedomar samma år. Det är i så fall mer än den samlade förmögenheten i Europa, Latinamerika, Mellanöstern och Afrikas.

Rapporten

Konsultbolaget Capgemini har sammanställt World Wealth Report sedan 1996. Undersökningen kartlägger personer med en förmögenhet på mer än en miljon dollar i investeringsbara tillgångar exklusive värdet på primär bostad och samlarföremål, så kallade "high net worth individuals" (HNWI).

Annons