Ransonware är datorvirus som tar tar över kontrollen över en dator i utpressningssyfte. Bildkälla: Pixabay
IT

Allt fler hackerattacker mot företag: "Breddade angrepp"

Mer än hälften av världens företag utsattes förra året för så kallade ransomware-virus. Ändå är säkerheten fortsatt låg. "Tidigare förskonade operativsystem drabbas", säger Ola Björling på it-bolaget Sophos.

Uppdaterad 2018-02-16
Publicerad 2018-02-16

Globala undersökningen "The State of Endpoint Security" från it-säkerhetsföretaget Sophos visar att mer än hälften, 54 procent, av de 2.700 företag som tillfrågats, drabbades av så kallad "ransomware" eller "gisslanprogram" under förra året. 

–  Vi ser hur cyberattackerna breddas och omfattar allt fler användare. Det går inte längre att utgå från att operativsystem som tidigare varit relativt förskonade inte ska drabbas. Både företag och privatpersoner befinner sig i dag i en miljö där det krävs skydd som kan möta den trenden, kommenterar Ola Björling, ansvarig för Sophos i Norden och Baltikum.

Ransomware benämns också som "utpressningsvirus", då det krypterar filer och tar kontroll över en dator och kräver lösensumma eller annan åtgärd för att "gisslantagningen" ska brytas och datorn kan användas normalt igen. 

Undersökningen visar att mediankostnaden för ett angrepp ligger på drygt motsvarande en miljon kronor för de drabbade företagen. I snitt har de utsatts för två attacker. Och Tre av tio räknar med fler angrepp framöver.

Ändå är det bara 30 procent av de tillfrågade som har kunskap om hur "ransomware" kan motverkas. Bara en fjärdedel använder maskininlärande system för att bättre förutse attacker. Sex av tio ska dock investera i sådan teknik inom ett år.

Fyra hackertrender
  • Allt fler attacker bygger på RaaS (Ransomware as a Service) 
  • Skadlig kod mot Androidanvändare ökar kraftigt – och sprids bland annat via Google Play.
  • Macdatorer hackas oftare än tidigare
  • Hackare utnyttjar sårbarheter i Microsoft Office.

Platsannonser