Annons

Annons

Allras aktieutdelning till ägarna kan vara penningtvätt

Pensionsbolaget Allra som det stormat kring under våren har nyligen beslutat om utdelning på 70 miljoner kronor till ägarna. Det kan röra sig om penningtvätt och beslutet kan vara brottsligt, enligt Ekobrottsmyndigheten.

– Pengar som kommer från brott är straffbara att ta befattning med om man känner till att pengarna kommer från ett brott, säger kammaråklagare Thomas Hertz, som leder den pågående förundersökningen kring Allra, till TT.

Han utreder sedan tidigare om ansvariga i Allra har gjort sig skyldiga till bedrägeri eller trolöshet mot huvudman.

Beslutet om utdelningen på 70 miljoner kronor fattades vid en extra bolagsstämma i augusti i år. Bolaget har även vid två tidigare tillfällen, 2015 och 2016, fattat beslut om utdelningar vid extrastämmor, enligt TT.

Annons

Annons

Totalt rör det sig om utdelningar på 155 miljoner kronor, vilket avser "nästintill" samma belopp som i den pågående brottsutredningen, enligt Hertz.

– Förundersökningen om brott i Dubai pågår fortfarande. Där har jag funnit att det finns skälig misstanke om brott och domstolen har också konstaterat det. Då skulle jag kunna hävda att man ska vara extra försiktig som näringsidkare innan man tar befattning med pengarna, säger Thomas Hertz.

Enligt Hertz har Allra Sverige AB i princip inte haft några andra intäkter än dem som har kommit från Dubai.

Allra hamnade i blåsväder i början av året för uppgifter om tvivelaktiga affärsmetoder och höga arvoden. Pensionsmyndigheten stoppade då all handel med Allras fonder, vilket ledde till en intensiv juridisk tvist mellan Allra och Pensionsmyndigheten. Senare under våren stängdes bolaget ut från PPM-systemet och Pensionsmyndighetens handelsplats fondtorget.

I början på maj köpte Ålandsbanken Allras samtliga PPM-fonder, fyra stycken, med ett förvaltat kapital på sammanlagt cirka 13 miljarder kronor.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons