Finans Nyhet

Allra-åklagaren begär häktning av de åtalade

"Jag kan ärligt säga att sammantaget har jag svårt att föreställa mig gärningar som har utförts med större förslagenhet, planering och som orsakat en värre skada än att 100 000 pensionärer om 30 till 40 år får se en viktig del av sin framtida pension försvinna", sa Thomas Hertz under sin slutplädering. Foto: TT
Publicerad

Det föreligger flyktfara vid en fällande dom, konstaterade åklagare Thomas Hertz under sin slutplädering i hovrätten.

Svea hovrätts prövning av Allra-målet, som rör bland annat grov trolöshet mot huvudman och mutbrott, går mot sitt slut. På onsdagen inleddes slutpläderingarna med att åklagare Thomas Hertz summerade vad som kommit fram under förhandlingen och angav vilken påföljd som han ser som lämplig vid en fällande dom. Precis som i tingsrätten vill Allra-åklagaren se maxstraff.

– Jag kan ärligt säga att sammantaget har jag svårt att föreställa mig gärningar som har utförts med större förslagenhet, planering och som orsakat en värre skada än att 100 000 pensionärer om 30 till 40 år får se en viktig del av sin framtida pension försvinna, sa Thomas Hertz.

Åtalet handlar om de warrant-affärer som Allra-fonderna gjorde våren 2012. Åklagaren hävdar att transaktionerna var riggade av dåvarande Svensk Fondservice och Oak Capital så att en stor mellanskillnad kunde fördelas mellan de inblandade.

Annons

För Allra-grundaren Alexander Ernstberger begär åklagaren ett fängelsestraff på sju år. Det samma gäller för Olle Markusson, tidigare vd på Oak Capital. För medgrundaren David Persson Rothman yrkade åklagaren på sex års fängelse och för förvaltaren Johan Bergsgård yrkade han på fem års fängelse.

Enligt Thomas Hertz finns det inga förmildrande omständigheter då det vidtagits ”omfattande åtgärder för att dölja gärningarna”. Åklagaren begär även 101 miljoner kronor av Ernstberger och Persson Rothman med bolag.

På grund av det höga påföljdskravet samt skadeståndsanspråk och förverkandeyrkandet i målet så begärde Hertz att tre av de åtalade ska häktas i väntan på dom. För Johan Bergsgård vill han se ett reseförbud.

Annons

– Häktning bör ske. Det finns en sådan flyktfara med hänsyn till skadeståndsanspråken och de potentiellt utdömda påföljderna att det egentligen bör presumeras häktning. Jag tycker dock att häktningsbeslutet kan anstå till dess att hovräten har hållit överläggning i ansvarsfrågorna.

Thomas Hertz vill också se ett omedelbart näringsförbud vid dom med en dispens på 30 dagar för att kunna avveckla pågående bolagsuppdrag.

Baserat på att Kronofogdemyndigheten tidigare haft svårt att säkra tillgångar hos de åtalade gör Allra-åklagaren bedömningen att det kommer att bli svårt att få fram några pengar vid en fällande dom. Samtidig konstaterade han att de åtalade haft ”goda möjligheter” att finansiera sitt försvar varför han även begärde att kostnaderna för försvaret ska bäras av de åtalade.

Annons

– Samtliga tilltalade, möjligen med undantag för Bergsgård, bör själva stå kostnaderna för sitt försvar även om de döms till långtgående fängelsestraff.

Slutpläderingarna fortsätter under onsdagseftermiddagen med Pensionsmyndighetens ombud. Myndigheten driver ett eget skadeståndskrav i målet. De åtalade samt Allra Pension håller sina slutanföranden på torsdagen samt under måndag och tisdag nästa vecka. Något datum för dom har ännu inte meddelats.

Samtliga åtalade nekar till brott. De har tidigare friats helt av Stockholms tingsrätt.

Annons