FinansNyhet

Alfa Group stämmer Telenor?

Publicerad

Nu hotar ryska Alfa Group att stämma norska Telenor och striden mellan de båda storägarna i ukrainska mobiloperatören Kyivstars, trappas upp.

Annelie Östlund

Reporter

Alfa Group, som äger 43,5 procent i Kyivstar, hävdar att Kyivstars bolagsstadgar bryter mot den ukrainska lagen genom att de tillåter att en aktieägare, det vill säga Telenor, dominerar ledningen och beslutsfattandet i bolaget. Det är både olagligt och diskriminerande, hävdar Alfa Group.

Alfa Group säger också att Telenor, som är Kyivstars största ägare med 56,5 procent, har ignorerat alla förslag som det ryska bolaget presenterat för att lösa tvisten.

– Under dessa förhållanden ser Alfa inga andra alternativ än att vidta rättsliga åtgärder för att värna aktieägarnas rättigheter, förklarar bolaget enligt Financial Times.

Annons

Telenors presstalesman Dag Melgaard hävdar å sin sida att det norska bolaget inte gjort något för att utestänga Alfa från ledningen eller beslutsprocesserna i Kyivstar.

– Tvärtom, det är de (Alfa) som bojkottat mötena, säger Dag Melgaard.

Konflikten mellan Alfa Group och Telenor är inte bara begränsad till Kyivstar. Alfa Telecom, som ingår i Alfa Group, och Telenor, är storägare i Vimpelcom. För en dryg vecka sedan sköts en extra bolagsstämma i Vimpelcom upp till mitten av september. Anledningen var att Alfa Groups representanter inte registrerat sina röster. Den extra stämman skulle besluta om Vimpelcom ska förvärva Ukranian Radiosystems som har varumärket Wellcom, något som Telenor är emot.

Annons
Annons