Magnus Billing
Bank

Alectas vd utesluter inte extrastämma i Swedbank

Det är inte uteslutet att kalla till extrastämma i Swedbank inom en snar framtid för att få en ny styrelse på plats. Det säger Alectas vd i en kommentar.

Uppdaterad 2019-03-29
Publicerad 2019-03-29

Alectas VD Magnus Billing valde på torsdagseftermiddagen att kommentera utvecklingen i Swedbank i ett särskilt pressmeddelande som Sak & Liv tagit del av - där han påpekar att ledning och styrelse har hanterat penningtvättfrågan på ett oacceptabelt sätt.

Så här säger han i sin kommentar:

— Vi vet att Swedbank består av många kompetenta medarbetare som under många år levererat god avkastning till våra kunder. Vi tror på bankens underliggande kärnverksamhet och bankens medarbetare. Dock är vi mycket missnöjda och besvikna på hur ledning och styrelse har hanterat penningtvättshistorien. Det är inte acceptabelt. Det har skadat förtroendet för banken. Förtroende är, utöver dess medarbetare, verksamhetens viktigaste tillgång. Det vore fel mot Alectas kunder att kräva att hela styrelsen ska avgå omedelbart. Swedbank är en systemviktig bank och att riskera att banken står utan en styrelse vore direkt skadligt för våra kunder och det svenska finansiella systemet.

— Bankens förtroende har allvarligt skadats. Det ska, och måste, återställas utan dröjsmål. Styrelsen har ett ansvar och viktig roll i det arbetet. Därför är det bra att valberedningen fortsätter arbetet med att förstärka styrelsen. Nyvalet av Kerstin Hermansson idag var ett första steg. Valberedningens arbete bör ske skyndsamt och noggrant. Jag utesluter inte att man kallar till extrastämma inom en snar framtid för att få en ny styrelse på plats.

— Att Bonnesen nu får sluta är bra. Oavsett vad brottsutredningen visar har den senaste tiden varit allt för turbulent för att banken ska kunna fokusera på det som banken ska fokusera på: att sköta kärnaffären. För att omstöpningen ska lyckas, måste Swedbanks ledning och styrelse agera transparent och samarbeta med berörda myndigheter till fullo så att vi så snart det bara går får information om exakt vad som hänt och därmed kan vidta de åtgärder som behövs för att få banken på rätt köl.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in