Fastigheter

Alecta nära försäljning av fastigheter i USA

Pensionsförvaltaren bestämde sig i våras att slopa allt direktägande av fastigheter utomlands och anlitade JLL för att hitta köpare.

Publicerad 2016-08-29

Pensionsförvaltaren Alecta är på väg att avyttra sina amerikanska fastigheter till riskkapitaljätten Blackstone för 1,8 miljarder dollar, rapporterar Bloomberg.

Detaljhandels- och kontorslokaler i bland annat San Francisco och Washington är på väg att säljas, enligt en källa till nyhetsbyrån med insyn i affären.

Talespersoner för både Alecta och Blackstone har dock avböjt att kommentera uppgifterna.

Det är ingen hemlighet att den svenska pensionsförvaltaren vill sälja sin utländska direktägda fastighetstillgångar. I våras aviserades intentionerna och JLL fick uppdraget som rådgivare att hitta köpare till tillgångar i USA och Storbritannien.

Totalt handlar det om 48 objekt och Alectas investeringschef Per Frennberg sa till Realtid.se då att alla dotterbolag som står som ägare till fastigheterna antingen läggs ner eller säljs.

Han kallade även de utländska tillgångarna "en udda fågel" i bolagets portfölj.

– Det udda är kanske inte tillgångarna i sig nödvändigtvis, men det handlar om att det blir lite udda när man har personal borta i Kalifornien eller London till exempel. Sen är ju fastigheter udda i sig eftersom det är ju ett företagsdrivande, något vi har accepterat i Sverige, men gör man det långt borta så är det udda. Det är inte lika lätt att inordna i en modell där man träffar alla medarbetare varje dag. På det viset menar vi. Det blir lite som en intern extern förvaltning, väldigt kostnadseffektivt men fortfarande lite annorlunda. Det medför också vissa operationella risker. Här i Sverige kan vi lättare hantera det. När det gäller där borta så tänker man alltid på vad man kan göra om någonting händer. På det viset är det udda, men tillgångarna i sig är inte det. Och vi som är strömlinjeformade är lite annorlunda när vi äger fastigheter så långt borta. Det är ingen annan som har det, sa han då.

Det fanns dock inget bubbelresonemang bakom beslutet och Frennberg lyfte fram att portföljen varit framgångsrik. 

– Om man har en vision av hur man vill bli, så ska man göra det när det känns som ett bra tillfälle. Det är inte så att vi, om vi bestämmer oss för att sälja, gör det omedelbart oavsett vilket pris vi får, utan vi väntar hellre till rätt tidpunkt. Det är ingen bubbla direkt, men det är helt uppenbart att folk nu vill verkligen köpa sånt här. Skulle vi göra detta vid ett dåligt tillfälle så kanske man får lägga rabatt på tillgångarna, och så kanske det kommer en så kallad "stranded assets"-köpare. Men nu är det många som vill ha det här så den är ingen kostnad på det viset. Det är timingen. Sen om det är en bubbla vet vi inte. Vi behåller gärna våra svenska fastigheter.

Platsannonser

Logga in