Peter Lööv är chef för ansvariga investeringar på Alecta. Foto: Linkedin och Pixabay
Pension

Alecta investerar 3 miljarder i grön obligation

Svenska pensionsbolaget Alecta gör sin största gröna obligationsinvestering hittills – och går in med 3 miljarder kronor i en obligation utfärdad av tyska banken KfW. SEB har varit finansiell rådgivare i transaktionen. "Vi har därmed investerat över 20 miljarder kronor totalt i gröna obligationer", säger Alectas presschef Johan Andersson till Realtid.

Uppdaterad 2018-02-01
Publicerad 2018-02-01

Statliga tyska utvecklingsbanken KfW med säte i Frankfurt lanserade nyligen – i nära samarbete med Alecta – två gröna obligationer, värda 5 miljarder respektive 1 miljard svenska kronor. Alecta har investerat 3 miljarder i den större fonden vid namn KfW Green Bond som har en löptid på 10 år. Den mindre har en löptid på fem år.

– Det är vår största enskilda investering [i en grön obligationsfond] hittills med 3 miljarder kronor. I och med detta har vi investerat över 20 miljarder kronor i gröna obligationer totalt, säger Alectas presschef Johan Andersson till Realtid.

2015 gav sig den tyska statliga utvecklingsbanken KfW in på den gröna obligationsmarknaden. Den har sedan dess varit ledande på området i Europa och utfärdat gröna obligationer till ett sammanlagt värde av 13,5 miljarder euro.

KfW skriver i ett pressmeddelande att samarbetet med Alecta gjorts mot bakgrund av att Alecta har ett av världens största innehav av gröna obligationer.

– Alectas långa investeringshorisont medför en anpassning mellan hållbarhet och avkastning på investeringar. KfW Green Bond (...) är [vårt] hittills enskilt största gröna obligationsinvestering, säger Peter Lööw, chef för ansvariga investeringar på Alecta, i en kommentar.

SEB har varit finansiell rådgivare i transakationen. Christopher Flensborg som övervakade den kommenterar:

– Det här visar tydligt potentialen som individuella spelare och finansiella institutioner har för att driva förändring genom deras mandat. Medan KfW stöttar förändringar och uppmuntrar till framåtblickande idéer, har Alecta tagit en stark position i att integrera samhällsansvar in i deras investeringsmandat och den här investeringen illustrerar hur det kan göras med fiduciär soliditet.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in