FinansNyhet

”Aldrig sett något liknande”

Affärsman i kris. Foto: Gerd Altmann/Pixabay.Affärsman i kris. Foto: Gerd Altmann/Pixabay.
Affärsman i kris. Foto: Gerd Altmann/Pixabay.
Publicerad

Nio av tio småföretag hårt drabbade, världshistoriens största krispaket och så faller Tokyo. Här hittar du morgonens nyheter.

Sverker Brundin

Nio av tio småföretag hårt drabbade
Coronakrisen slår hårt mot Sveriges småföretag visar en ny undersökning från affärssystemsleverantören Visma. 91 procent av företagen som svarat på undersökningen uppger att de påverkas negativt av coronakrisen och dess effekter och hela 47 procent riskerar att behöva säga upp medarbetare under den närmaste tiden.
– Under de nio år som vi har undersökt framtidsutsikterna bland svenska företag har vi aldrig sett något liknande, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage, i en kommentar.

Tokyo faller
Efter två dagar med strora uppgångar, 7,1 respektive 8,0 procent, faller Tokyobörsen över 3 procent. Det trots att den amerikanska senaten klubbade igenom det största stödpaket som världen någonsin skådat – 2 000 miljarder dollar.
Stimulanspaketet innehåller lån till små och stora företag, en mer kraftfull arbetslöshetsförsäkring och mer resurser till sjukvård, kommuner och delstater. Nästa steg är att förslaget ska godkännas av representanthuset och därefter klubbas av president Donald Trump.
I Kina backar Shanghai 0,3 procent och Hongkong 0,5 procent. Seoulbörsen i Sydkorea går upp 1,2 procent och australiska ASX 200 stiger 2,0 procent.

Intrum klarar inte tidigare uppsatta mål
På grund av spridningen av covid-19 får Intrum sämre produktivitet och resultatet påverkas negativt under en begränsad period, skriver Direkt. 
Bolaget ska återkomma med nya finansiella mål till höstens kapitalmarknadsdag.

Annons

Billerud Korsnäs drar tillbaka extrautdelning
På grund av osäkerheten kring coronakrisen drar styrelsen för Billerud Korsnäs tillbaka beslutet om extra utdelning om 4,30 kronor per aktie, skriver Direkt.
Däremot kvarstår den ordinarie utdelningen på 4,30 kronor per aktie. Styrelsens avsikt är att kalla till en extra bolagsstämma senare i år om osäkerheten då har lagt sig.

Förundran över Sveriges virushantering
Många tidningar rapporterar att andra länder i Europa förundrat tittar på Sverige som skiljer sig markant från hur de flesta andra hanterar spridningen av det nya coronaviruset. Financial Times skriver att Sverige är det största landet i Europa som har valt att inte belägga medborgarna med några större restriktioner, efter det att Storbritannien i måndags genomförde stora nedstängningar.

”Paketet räcker några veckor”
Regeringens krispaket till småföretagen är bra, men räcker bara för att minimera skadorna i några veckor, säger organisationen Företagarnas vd Günther Mårder till Dagens Industri.
– Om vi skulle se att dagens inskränkningar fortsätter i två månader till krävs enormt mycket mer insatser, säger han till DI.

Annons

Stordalen vädjar om krispaket
Den norska affärsmannen Petter Stordalen har stora problem med sin hotellkedja Nordic Choice i coronakrisen. Nu vädjar han till den norska regeringen om hjälp.
– Vi är på väg mot avgrunden. Om vi inte löser problemen nu kan det få enorma konsekvenser, säger han till norska Dagesrevyen.

S&P sänker Ford till skräpstatus
Den amerikanska biltillverkaren Ford får sänkt kreditbetyg av S&P, från BB- till BB+. Därmed anses bolaget stå inför en mycket osäker framtid, skriver Omni.
Samtidigt flaggar Moody’s för en möjlig nedgradering. Ford är sårbart när fordonsmarknaden viker samtidigt som bolaget redan har en ansträngd kreditprofil.

Annons