Al Gore erkänner fel

Klimataktivisten och tidigare vicepresidenten Al Gore erkänner att misstag har gjorts i de klimatforskningsdata han har gått ut med.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-02-25

Det skriver den danska tidningen Ingeniøren som åberopar uppgifter i New York Times.

Al Gore har bidragit med åtskilliga föredrag om klimatförändringar som har orsakats av människan. Detta gäller både översvämningar, skogsbränder och långvarig torka.

Men nu har han tagit tillbaka några av sina varningar.

Detta under ett föredrag som han höll nu i februari inför The American association for the advancement of science i Chicago. Forskningsorganisationen är mest känd för att ge ut den ledande vetenskapliga tidskriften Science.

– En väsentlig del av hans datamaterial kan inte användas som bevis för att människan har orsakat naturkatastrofer, uppger New York Times.

Roger A. Pielke, forskare på University of Colorado, gjorde flera invändningar under Al Gores föredrag. Forskaren pekade på en rad förhållanden som inte har med klimatet att göra.

Han menar att flera av naturkatastroferna inte har med klimatet att göra. Uppgifterna har nu skapat en osäkerhet i forskarvärlden, samtidigt som Al Gore tvingades backa.

– Misstag som detta är skadliga för Al Gores budskap, säger professor Matthew C. Nisbet från American University, till New York Times

Platsannonser

Logga in