Börs

Aktiestrategen: Glöm Hong Kong – nu är fokus på brexit

Den svenska börsen kommer inte påverkas märkbart av att det kritiserade lagförslaget att tillåta utlämningar till Kina dras tillbaka. Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux, tror att detta är glömt redan i morgon eller i eftermiddag då fokus läggs på brexit istället.

Uppdaterad 2019-09-04
Publicerad 2019-09-04

Hongkongbörsens Hang Seng-index rusar över 3 procent efter uppgifterna om att lagförslaget att tillåta utlämningar till Kina dras tillbaka. Det kommer inte att påverka den svenska börsen märkbart menar dock Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.

– Det är på den lilla marginalen i så fall. Tolkningen i Hong Kong har ju varit väldigt positiv i alla fall. Men Hong Kong-börsen är ingen viktig börs på det sättet, säger han till Realtid.

Han menar att det hela tiden händer saker i världen som påverkar börserna och detta är endast ett av flera.

Om bråken i Hong Kong lugnar ned sig eller om det går åt rätt håll är detta en positiv faktor eftersom det  blir det ett ”orosmoln” mindre, menar han.

– Det är klart att det kan bli ringar på vattnet men snart kommer dessa ringar försvinna och i morgon är detta glömt. Redan i eftermiddag kan fokus läggas på brexit och se vad Johnson kommer upp med i Parlamentet. Då kanske det kommer en bra eller dålig nyhet. Marknadens tolkning kanske är att det är skitbra om det blir nyval och det inte blir någon brexit så slipper man ångest över det eller att brexit skjuts upp i tiden. You never know, det är det som är så härligt med den här marknaden, säger han.

Påverkar det slopade lagförslaget handelskonflikten?
– Jag tror jag inte det. Handelskonflikten sitter djupare än så. Det ligger i Vita Husets händer och hos rådgivarna där. 

Platsannonser