Finans Nyhet

Aktiespararna vill slopa rörliga vd-löner

Publicerad

Rejäl fast lön alternativt koppla rörliga delar till aktieutvecklingen i bolaget. Det är Aktiespararnas svar på dagens LO-rapport att en vd i ett av Sveriges 50 största börsbolag tjänar som 40 industriarbetare.

Realtid.se

Enligt Aktiespararnas vd, Günther Mårder, är en viktig förklaring till att en vd tjänar så mycket är att den rörliga ersättningsdelen har ökat kraftigt under senare år.

Günther Mårder förespråkar en rejäl fast lön i stället, enligt SVD Näringsliv.

– Vi är generellt motståndare till rörliga ersättningskomponenter till en börs-vd. Aktiespararna vill hellre se en ordentlig fast del. Ska en vd-lön innehålla en rörlig ersättning ska den baseras på en långsiktighet, säger Günther Mårder.

Annons

Idag presenterade LO sin årliga rapport om hur inkomsten utvecklas för personer med höga poster inom näringsliv, politik och ekonomi.

Rapporten visar att en vd i ett av de 50 största bolagen tjänade drygt tolv miljoner kronor i genomsnitt under 2009, vilket alltså motsvarar lönen hos ett 40-tal industriarbetare.

LO:s ordförande, Wanja Lundby-Wedin, har på DN Debatt pekat på att statistiken går tvärt emot statsminister Fredrik Reinfelds uppgifter att inkomstskillnaderna inte har ökat sedan 2006.

Annons

Günther Mårder menar att löneutvecklingen för storbolagschefer framförallt speglar hur de rörliga ersättningarna har ökat kraftigt senaste decenniet. En utveckling lik den som tidigare har skett i USA och som han alltså inte är särskilt förtjust i, enligt SVD Näringsliv.

Förutom att man helst bör satsa på rejäla fasta löner menar Günther Mårder att man som alternativ kan utforma rörliga delar som tar hänsyn till aktieutvecklingen i bolaget under en längre tid. Han tycker också att en börs-vd bör få sitt värdepappersinnehav inlåst för en tid.

Till detta krävs en plan som rör en successiv utförsäljning av innehavet.

Annons

Han konstaterar visserligen att många av de rörliga ersättningarna i börsbolaget blivit föremål för en noggrann genomlysning, men det finns alltså mycket kvar att önska:

– Det finns en brist på aktiva ägare i många bolag. Ersättningen är inte så noga känd som den borde vara i börsbolagens styrelser, säger Günther Mårder.

Annons