Annons

Annons

Aktiespararna säger nej till EQT:s bud på Stendörren

Aktiespararna rekommenderar inte sina medlemmar att acceptera EQT:s bud på Stendörren.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson skriver i ett pressmeddelande att Aktiesparana inte rekommenderar sina medlemmar att godta EQT Real Estates 100,25-kronorsbud på Stendörren då budet inte återspeglar bolagets långsiktiga värde. "Inte heller den kortsiktige placeraren har anledning att sälja i budet då börskursen i nuläget överstiger budpriset", farmgår det.

Aktiespararna hänvisar till att budpriset endast motsvarar en premie om 3,8 procent jämfört med stängningskursen på börsen den sista handelsdagen före budets offentliggörande och ber även sina medlemmar uppmärksamma en rad olika punkter innan beslut fattas.

Dels att Länsförsäkringar som äger 10,1 procent av kapitalet i Stendörren nekar budet, vilket betyder att en tvångsinlösen är utesluten och dels att Handelsbanken, som utfärdat ett värderingsutlåtande avseende budet, anser att det är finansiellt oskäligt. Men även att Stendörrens styrelses budkommitté avvisar likaledes budet.

Annons

Annons

Vidare finns det andra faktorer som Aktiespararna pekar på.

Då budet annonserades ägde EQT inte några aktier i Stendörren. Totalt fem större aktieägare, däribland huvudägaren Kvalitena, hade emellertid avtalat om att sälja aktier till EQT förutsatt att nödvändiga tillstånd ges. Genom dessa avtal kontrollerar EQT indirekt 26,13 procent av kapitalet och 50,06 procent av rösterna i Stendörren.

Kvalitena har vidare utfärdat en köpoption till budgivaren som kan utnyttjas i händelse av att EQT i budet skulle erhålla färre än 51 procent av aktierna i Stendörren, vilket ger EQT tterligare 500 000 B-aktier i Stendörren, vilket motsvarar 1,78 procent av kapitalet och 0,99 procent av rösterna.

Anmälningstiden avslutas 19 december.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons