Finans Nyhet

Aktiespararna protesterar mot Ratos

Publicerad

Kritiken gäller Ratos hantering av budet på börsbolaget Biolin.

Investmentbolaget Ratos aktiekurs har skjutit i höjden sedan Arne Karlsson blev vd för drygt 10 år sedan.

Men nu ilsknar Aktiespararna till över Ratos hantering av budet på börsbolaget Biolin.

Ratos la bud på analysinstrumentbolaget Biolin i slutet på november [se separat artikel 1 och separat artikel 2].

Annons

I mitten på december gav småspararnas intresseorganisation Aktiespararna rådet till Biolins aktieägare att tacka nej till Ratos-budet [separat artikel 3].

Ytterligare kalabalik uppstod i förra veckan då det framkommit att Ratos tidigare gått ut med pressmeddelande om att Biolin-ägare med över 90 procents ägarandel tackat ja till budet, vilket enligt ett nytt pressmeddelande från Ratos visade sig vara en felräkning och att Ratos i själva verket inte fått accept av Biolin-ägare med 90 procents ägarandel [separat artikel 4].

Och nu under måndagen kom nästa del i följetongen.

Annons

Aktiespararna går ut i ett pressmeddelande och kritiserar Ratos hårt för felräkningen, och menar att den kan ha lett till att Biolin-ägare accepterat budet fast de egentligen inte tänkt göra det.

Realtid.se har sökt Aktiespararnas vd Günther Mårder och Ratos vd Arne Karlsson för kommentarer.

Så här skriver Aktiespararna i sitt pressmeddelande:

Annons

”Biolinbud: Aktiespararna kräver åtgärder av Ratos

Aktiespararna avrådde sina medlemmar från att anta Ratos bud på aktierna i Biolin Scientific i ett pressmeddelande den 15 december. En dryg vecka senare meddelade Ratos att man avsåg att fullfölja budet samtidigt som man felaktigt meddelade att nästan 92 procent av rösterna och kapitalet redan anslutit sig till budet. Acceptperioden förlängdes till den 12 januari 2011. Ytterligare en vecka senare kom ett nytt meddelande från Ratos. Anslutningsgraden var inte 92 utan 88 procent.

Risken är nu överhängande att aktieägare – efter det felaktiga meddelandet om 92 procents anslutning – lämnar in sina aktier enbart för att slippa att få dem tvångsinlösta. De kan ha missat det korrigerande meddelandet dagen före nyårsafton. Ratos kan alltså passera nittioprocentsgränsen enbart på grund av sitt första felaktiga meddelande med negativa konsekvenser för ett betydande antal Biolinaktieägare.

Aktiespararna kan konstatera att en sådan felräkning är ytterst ovanlig och mycket olycklig. Att felet sedan korrigerades under mellandagarna gör att många Biolinaktieägare kan ha missat den nya väsentliga informationen. Ratos förlängning av acceptperioden räcker inte som åtgärd enligt Aktiespararna, som i stället kräver att Ratos:

• skyndsamt tillser att ett förklarande brev når samtliga aktieägare i Biolin för att undanröja alla oklarheter

• förlänger acceptperioden minst till den 19 januari.

– De åtgärder vi kräver är nödvändiga för att skingra all osäkerhet som uppkommit med anledning av Ratos felräkning. Vi kan inte påminna oss om att ett liknande misstag någonsin har inträffat, därför är våra krav högst rimliga, säger Günther Mårder, Aktiespararnas VD.”

Annons